Läs andras frågor

Min maxpuls är så hög, ska jag kolla upp det?

Fråga

Jag har en vilopuls som ligger runt 80 och när jag tränar så kan jag utan problem komma upp i en puls på över 200 utan att ta i allt vad jag kan. Jag väger 94 kilo och är 183 cm lång så jag borde gå ner några kilo, men jag mår för övrigt bra. Jag tränar ett par gånger i veckan och det är mest styrketräning, men under uteväderperioden också en del konditionsträning. Jag äter inga piller eller bulkpulver.
Tittar jag i pulstabeller och annat så ligger jag ganska mycket över normalvärden. Är det något jag borde kolla upp och finns det några bra sätt att få ner pulsen? Jobbar hjärtat för hårt? Jag är 35 år.

Svar

Om din träning går bra och om du mår bra tycker jag inte det finns någon anledning att du ska försöka få ner din puls, eller att du behöver kolla upp hjärtat. Det är inte helt lätt att själv ta pulsen, men du kan läsa om hur du gör här.

Jag vet inte om du har fått fram dina pulsvärden på egen hand eller om du använt pulsklocka. Pulsklockor visar inte alltid rätt och kan vara känsliga för störningar framför allt vid höga pulsvärden. Vilopulsen kan också vara svår att få fram, eftersom det inte alltid som du är i vila och helt avslappnad när du ska ta pulsen. Med detta vill jag inte säga att du mätt fel, men att det kan vara svårt att få fram säkra värden.

Du har rätt i att 200 i maxpuls är mer än det vanliga för en 35-åring. Man brukar räkna med att maxpulsen är 220 minus åldern, och då skulle din maxpuls vara 185. Men detta är bara ett ungefärligt mått och en del har högre maxpuls och andra lägre.

Rikard Viberg, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan