Läs andras frågor

Kan jag bli gravid om jag tar p-pillret för sent?

Fråga

För en vecka sedan glömde jag att ta mitt p-piller.

Det får ju inte gå mer än 36 timmar mellan två p-piller, men nu gick det 42 timmar. Då står det att jag är oskyddad mot graviditet i en vecka, men jag har inte skyddat mig med kondom.

Tror du att jag kan ha blivit gravid?

Varför måste jag skydda mig i en vecka när jag blir skyddad efter första pillret när jag börjar använda p-piller?

Svar

Ja, om det går mer än 36 timmar mellan två p-piller finns risk för graviditet om du har oskyddat samlag. Men det beror på var på p-pillerkartan du är när du glömmer. Störst risk för graviditet är det om du glömmer p-piller under första veckan på varje p-pillerkarta.

På UMO.se finns en text, Glömt att ta ett p-piller?” som tydligt talar om hur du ska göra om du missat ett p-piller. Då får du veta om du behöver ta ett akut-p-piller eller sätta in en kopparspiral som akut skydd.

Jag håller med dig om att det kan låta märkligt att p-piller skyddar från första dagen du börjar med dem, men inte förrän efter en vecka om du glömt ett p-piller. Det hänger ihop med tidpunkten under menscykeln. Om du börjar med p-piller för första gången på första mensdagen hinner hormonerna i p-pillerna göra att nästa ägglossning förhindras. Börjar du en annan dag än på mensens första dag, eller glömmer ett p-piller, måste du äta sju p-piller med hormoner innan de hunnit förhindra ägglossning.

 

Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska

Till toppen av sidan