LÄS ANDRAS FRÅGOR

Jag får huvudvärk vid orgasm. Är det farligt?

Fråga

Jag har problem med att jag får huvudvärk när jag har sex och speciellt när jag får orgasm.

Efteråt försvinner huvudvärken, ibland kan det ta någon timme. Vad ska jag göra? Vad kan vara fel?

Svar

Den huvudvärk du beskriver stämmer ganska bra med en typ av huvudvärk som brukar kallas ansträngningsutlöst huvudvärk eller orgasmhuvudvärk.

Den brukar börja ganska plötsligt och vara pulserande. Orsaken anses vara blodtrycksstegring och kärlvidgning. Huvudvärken brukar släppa ganska snart efter orgasmen, precis som du beskriver. Den anges vara vanligare hos män än hos kvinnor.

Om huvudvärken är svår och inte släpper trots att det gått flera timmar bör du söka läkare. Det gäller framför allt när man får denna typ av huvudvärk för första gången, men också om den ändrar karaktär jämfört med tidigare. Skälet att man bör söka läkare är att det i sällsynta fall kan röra sig om allvarligare sjukdomstillstånd, som blödning i hjärnan. Huvudvärken brukar då börja väldigt plötsligt, som ett pistolskott.

Även orgasmhuvudvärk av den vanliga, ofarliga typen, kan ibland vara besvärlig. Du kan få behandling med läkemedel. Till exempel med värktabletter eller betablockerare, som du kan få på recept av läkare. Orgasmhuvudvärk brukar, som tur är, inte hålla på i många år. För det mesta brukar den vara övergående efter ett antal veckor eller månader.

Anders Hernborg, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan