LÄS ANDRAS FRÅGOR

Hur märker jag att hjärtat skadats om jag tränat när jag var sjuk?

Fråga

Vilka är symtomen på hjärtfel, orsakat av att man har tränat med infektion?

Jag har för en och en halv månad sedan varit med på en extremt hård tävling som pågick under två dagar. Jag var rejält förkyld, men hade ingen feber.

Svar

Det här med sport och sjukdom hör inte ihop. Ibland är det inte lätt att veta hur mycket man vågar anstränga sig när man är förkyld.

Risken med att träna när du har en förkylning är framför allt att du har en större risk att få hjärtmuskelinflammation.

Alla kan få en hjärtmuskelinflammation när man är förkyld eller har någon annan infektion, men risken är större om du tränar. Särskilt elitidrottare verkar ha stor risk för hjärtmuskelinflammation. Anledningen kan vara att elitidrottare har svårt för att vila, och att de tränar hårdare.

Hur märker du om du har hjärtmuskelinflammation?

Det vanligaste sättet det märks på är att du får sämre ork. Resultaten blir sämre än vanligt. Ibland kan du känna ett tryck över bröstet eller andningssvårigheter. Men då brukar du redan innan ha märkt att konditionen är dålig.

Som jag skrev tidigare så kan du få hjärtmuskelinflammation när du är förkyld även om du inte tränar.

Om dina resultat försämras betydligt efter en förkylning är det bättre att söka läkare en gång för mycket än en gång för lite.

Hur ska du göra med träningen när du är förkyld?

Det är svårt att säkert veta vad som är bäst. Men jag brukar själv dra som gräns att inte anstränga mig så att jag blir kraftigt andfådd. Det vill säga om du är förkyld så bör du inte anstränga dig så att du blir kraftigt andfådd. Det betyder att du ofta kan träna teknik och även styrka, så att du inte behöver komma efter så mycket träningen.

Du ska aldrig träna eller idrotta om du har feber.

Rikard Viberg, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan