Läs andras frågor

Är så kallade Gainers skadliga?

Fråga

Är det farligt att äta gainer-tillskott om man vill gå upp i vikt och få större muskler?

Svar

Gainer-produkter innehåller kolhydrater i stor mängd, ofta fruktsocker. Dessutom innehåller de en mindre del protein.

Tanken med dessa produkter är att de ska tillföra bränsle till musklerna i koncentrerad form i samband med träning. Du som äter gainer-produkter har hög risk att utveckla fetma om du inte samtidigt tränar så att du förbränner allt detta extrabränsle.

Jag kan inte rekommendera dig att använda gainer-medel i syfte att få större muskler. Produkterna kostar en del och jag kan inte se något skäl till att använda dessa produkter om du inte är en person som tränar mycket hårt. Det räcker att du äter varierad och hälsosam mat på regelbundna tider. Du kan välja att äta mer av de livsmedel som innehåller mycket protein, som mjölk och andra mejeriprodukter, ägg, fisk, kött och bönor.

Du kan läsa mer om hur du äter hälsosamt här. 

Läs mer på 1177.se

Så äter du hälsosamt

Hälsosamma matvanor kan bidra till att minska risken för att du ska få hjärt-kärlsjukdomar, övervikt, typ 2-diabetes och cancer. Du behöver inte förändra dina matvanor helt och hållet i ett enda steg. Kom ihåg att varje liten förändring kan göra stor skillnad.

Bra att veta om näring

Du behöver få i dig olika näringsämnen varje dag för att kroppen ska må bra. Dessa näringsämnen är kolhydrater, fett, proteiner, vitaminer och mineraler. Genom att äta varierat får du i dig det du behöver.

Till toppen av sidan