Läs andras frågor

Vad kan jag göra åt min axelinflammation?

Fråga

Hur behandlas inflammation i axeln? Röntgen visar inga fel men jag har svår värk. Ska jag äta värktabletter eller något som dämpar inflammationen?

Svar

Din fråga är kort, men svaret är inte så enkelt. Inflammation i axeln är ingen sjukdom i sig. Det finns dock en orsak till inflammationen och behandlingen blir olika beroende på vilken den är. Ibland hittar läkaren inte någon säker orsak och då får ni pröva er fram när det gäller behandlingen.

Det är bra att röntgenundersökningen inte visade något fel på din axel. På röntgen syns benen i axeln, men det finns mycket annat som kan göra ont. Axeln är en led och består också av flera senor, en ledkapsel och slemsäckar. Leden kan bli inflammerad, men även var och en av senorna och även själva ledkapseln.

Varför du har en inflammation, vad den beror på och hur den bäst ska behandlas kan din läkare bäst svara på.

De vanligaste orsakerna till inflammation i axeln är kalkaxel, överbelastning och problem med senorna.

Kalkaxel

Kalkaxel beror på en utfällning av kalk runt senorna och kan vara mycket smärtsamt. Orsaken till kalkaxel kan vara överansträngning, men kan också komma utan att du ansträngt dig speciellt mycket. Ofta börjar kalkaxel hastigt med svår smärta och värk. Behandlingen brukar vara värktabletter och kortison i spruta. Så småningom försvinner kalken runt senorna. En kalkaxel kan synas på röntgen.

Överbelastning

Överbelastning och problem med axelns senor brukar komma av ensidiga belastningar, framför allt om du jobbar mycket med armarna ovanför axlarna. Behandlingen är ofta sjukgymnastik och värktabletter eller inflammationsdämpande tabletter.

Vid akuta besvär hjälper ofta inflammationsdämpande medicin bra men vid långvariga besvär är effekten mer tveksam.

Ledsjukdom

Inflammation i axelleden kan ibland bero på någon ledsjukdom, men då finns nästan alltid problem med andra leder samtidigt.

Frusen skuldra

Frusen skuldra är en annan sjukdom som börjar med att det gör ont i axeln. Efter några månader blir axeln allt stelare. Frusen skuldra tar ofta väldigt lång tid att läka men med behandling så brukar man bli bra. I vissa fall kan man dock behöva opereras.

Behandling

Vid de flesta typerna av inflammation i axeln brukar sjukgymnastik och värktabletter eller inflammationsdämpande tabletter ingå i behandlingen. Ibland är det aktuellt med kortisonspruta och om besvären är svåra och långdragna kan ibland operation övervägas.

Varför du har en inflammation, vad den beror på och hur den bäst ska behandlas kan din läkare bäst svara på. Läs gärna mer i vår text Ont i nacke och axlar.

Rikard Viberg, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan