Läs andras frågor

Vad kan hjälpa mot jordnötsallergi?

Fråga

Jag har jordnötsallergi. Den är så pass allvarlig att jag kan reagera bara jag är i närheten av jordnötter. Mina ögon börjar klia väldigt mycket och svullnar ibland upp. Jag kan även känna kli i öron och svalg.  Jag har tagit Clarityn mot min allergi, vilket bara hjälper en del. Finns det något annat läkemedel som kan hjälpa mig?  Jag har hört att akupunktur kan hjälpa i sådana här fall. Kan det stämma?

Svar

Nej, det finns inga vetenskapliga studier som visar att akupunktur eller homeopati hjälper mot jordnötsallergi.

Akupunktur har effekt vid flera tillstånd även om den västerländska medicinen bara använder metoden mot smärta. Det verkar ändå osannolikt att dina antikroppar i blodet skulle försvinna av akupunktur.

Du ska diskutera med din läkare vilken behandling som är aktuell för just dig. Dels om olika antihistamintabletter, dels om akutbehandling.

Jag tycker också det kan vara klokt att säkerställa din allergi med ett blodprov.

Vid akuta symtom med andningspåverkan kan adrenalin krävas. Det finns i sprutor som du kan använda själv, så kallad autoinjektor eller adrenalinpenna. Det kan vara bra att ha vid resor. 

Den viktigaste behandlingen mot nöt- och jordnötsallergi är förstås att inte få i sig det. Men ibland kan du förstås få i dig nötter och jordnötter av misstag även om du är försiktig.

Det du ska vara uppmärksam på är att jordnötsprotein också kan finnas i födan som proteinberikning eller som tillsats i bakverk, olika maträtter eller drycker. Därför är det viktigt att läsa noggrant på innehållsdeklarationerna innan du äter något som du kan misstänka innehåller jordnötsprotein.

Tyvärr är detta en allergi som du inte växer ifrån.

Karin Strååt, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan