Läs andras frågor

Vad innebär steloperation av en fot?

Fråga

Jag ska steloperera min högerfot om någon vecka.

  • Hur går operationen till? 
  • Blir jag gipsad? 
  • Hur mår jag efter operationen? 
  • Hur länge beräknas jag vara sjukskriven?

Svar

Jag ska svara på dina frågor i turordning:

Hur går operationen till?

Det finns flera sätt att steloperera en fotled. Du kan bli opererad som vanligt eller med hjälp av så kallad titthålskirurgi.

Fotleden består av flera leder. Det är den översta leden mot underbenet som stelopereras. Detta innebär att du har en viss rörlighet kvar i de nedre lederna.

Ett vanligt sätt att utföra en steloperation är att läkaren tar bort brosket på ledytorna och lägger in små benbitar från ett annat ställe i kroppen. Dessa bildar nytt ben som får ledytorna att växa ihop. Leden fästs ihop med skruvar för att den ska läka i rätt läge. Men det finns även flera andra sätt att operera.

Läs mer om skelett och leder.

Blir jag gipsad?

Du får ha ett gips efter operationen i cirka fyra månader. Benläkningen kan ta olika lång tid. Du kommer att få börja stödja på foten först när läkningen syns tydligt på röntgenbilder.

Hur mår jag efter operationen?

Du får vara kvar på sjukhuset några dagar efter operationen, beroende på hur du mår. Du behöver troligtvis sitta i rullstol eftersom du inte får stödja på benet under flera månader.

Du får de hjälpmedel som du behöver i hemmet utskrivna av en arbetsterapeut. Du behöver träffa en fysioterapeut som hjälper dig att behålla och träna upp musklerna.

Det gör ont efter operationen i ett par veckors tid. Du får därför smärtstillande läkemedel utskrivna innan du lämnar sjukhuset. Du kan också behöva få blodförtunnande läkemedel en tid efter operationen för att minska risken för blodpropp.

Fördelen med en steloperation är att du slipper ha ont. Ibland blir benet något kortare efteråt och du kan behöva en klackförhöjning på skon för att kompensera detta.

Det kan ta tid för benändarna att läka ihop efteråt. Operationen kan behöva göras om på ett annat sätt om de inte läker som de ska och du fortfarande har ont i fotleden.

Sjukskrivning

Hur lång sjukskrivningstiden blir beror på vilken typ av arbete du har. Du kan troligen arbeta igen efter sex till åtta veckor om du har ett stillasittande arbete. Du kan behöva vara sjukskriven i cirka sex månader om du står och går mycket i ditt arbete.

Läs mer om sjukskrivning och ekonomiskt stöd när man är sjuk

Till toppen av sidan