Läs andras frågor

Vad görs åt osteofyter i knäna?

Fråga

Jag har fått osteofyter i mitt högra knä. Vad är det och vad kan jag göra åt det? Jag har värk vid varje steg jag tar.

Svar

En osteofyt är enkelt uttryckt detsamma som en extraknöl på ett ben i kroppen.

När ben åldras så sker hela tiden både en nedbrytning och en uppbyggnad av benvävnaden. Kring leder kan du med åren få en extra knöl vilket syns som en ökad kantighet när benet ses i profil på röntgenbilden. Hos många äldre går till exempel detta också att se som knölar på de yttersta fingerlederna.

Osteofyter kan du alltså ha på många olika ställen i kroppen, och osteofyten i sig brukar inte ge besvär med värk. Osteofyter är inget som kräver någon behandling utan de är bara tecken på ett åldrande i benet.

Det kan bildas fler osteofyter om du har en knäledsartros. Det är en ledsjukdom som innebär att brosket i leden försämras. Där kan alltså osteofyterna göra att du får en sämre funktion av leden. Vid knäledsartros får du ofta också en sämre muskelfunktion som följd av detta. Det i sin tur leder till en sämre stabilitet i leden, vilket ger en ytterligare sämre ledfunktion.

Jag gissar att det är artros som är orsaken till dina besvär men för att få det bekräftat behöver en läkare undersöka ditt knä.

Behandlingen vid knäledsartros är i första hand smärtlindrande läkemedel. Du kan börja med att prova receptfria läkemdel. Hjälper inte dessa finns andra, receptbelagda läkemedel.

Vidare så är en anpassad träning för att ha kvar en god muskelfunktion bra. Det är viktigt för ledens funktion som helhet. Där kan en sjukgymnast eller fysioterapeut ge dig bra råd om vad som är lämpligt.

Min erfarenhet är att värken kan minska om muskulaturen runt leden tränas. Träning som innebär en mindre stötande belastning på leden brukar vara bra, till exempel simning, bassängträning eller cykling.

Gunilla Byström, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan