Läs andras frågor

Ska jag gå på hälsokontroll varje år?

Fråga

Jag är en 34-årig man. Ska jag gå på hälsokontroll varje år?

Svar

Du behöver inte gå på hälsokontroll varje år i din ålder om du känner dig frisk och inte har några kända sjukdomar. Du kan i stället minska risken för sjukdomar genom att få tillräckligt med sömn, äta hälsosamt, vara fysiskt aktiv regelbundet och stressa mindre. Det har större betydelse för chanserna att förbli frisk och leva länge än att gå på hälsokontroller varje år.

Du bör kolla blodtrycket och blodsockervärdet vart femte år om du har föräldrar eller syskon som har fått någon hjärt-kärlsjukdom i tidig ålder eller som har fått diabetes. Med tidig ålder menas i det här sammanhanget före 55 års ålder för män och före 60 års ålder för kvinnor.

Det är också bra om du kollar blodfettvärdena när du är omkring 40 år om du har föräldrar eller syskon med hjärt-kärlsjukdom eller diabetes. Du behöver sedan inte få blodfettvärdena undersökta fler gånger om du är frisk. 

Kontakta en vårdcentral om du vill få blodtrycket, blodsockervärdet och blodfettvärdena undersökta. Blodtrycket kan du även få undersökt på vissa apotek. Du kan också undersöka det själv med egen mätare.

Om du inte mår bra eller känner dig sjuk bör du kontakta en vårdcentral för att bli undersökt. Där kan du också få hjälp med att ändra dina levnadsvanor.

Till toppen av sidan