Läs andras frågor

Mina fingrar domnar efter en nackskada, vad kan jag göra?

Fråga

Jag har en nackskada, men läkaren har inte kunnat konstatera något diskbråck. Min högra hands ringfinger och lillfinger domnar, oftast på natten. Vad kan jag göra?

Svar

Det kan vara så att domningar i fingrar beror på en nackskada. Men det kan också bero på att ulnarisnerven i armbågen blivit klämd. Ulnarisnerven är en av de stora nerver som går till handen.

Ett sätt att ta reda på vad som orsakar domningarna är en så kallad nervhastighetsmätning. Då undersöks nervimpulserna längs hela armen, och det går att bestämma i vilken nivå nerverna är påverkade.

Fortsättningsvis bygger mitt svar på att det faktisk är en nackskada som ger domningar i fingrarna.

Nerverna till armar och händer går ut från halsryggraden. Man kan därför få domningar eller värk i den kroppsdel dit nerverna går om det blir ett tryck på nervrötterna från halsryggen.

Nervrötterna går ut från ryggmärgen i mellanrummet mellan kotorna. Mellan kotkropparna finns diskarna, och har man ett diskbråck kan det trycka mot någon nervrot.

Men diskarna kan också vara skadade eller nerslitna utan att man har ett diskbråck. Mellanrummet mellan kotorna blir då mindre än det annars skulle vara. Detta kan åstadkomma en irritation av nervrötterna. Ofta blir det då en inflammation som medför svullnad, vilket ger mer besvär.

Undvik rörelser eller ställningar som anstränger nackkotorna. Att sitta vid en dator är ofta mycket ansträngande för nacken.

När du ligger ner har nacken det också besvärligt. Det behövs en bra och formbar kudde som kan fylla ut mellanrummet mellan bakhuvud och nacke för att halsryggen ska få ordentlig vila. Olika typer av axelväskor och ryggsäckar påverkar också nacken.

Fysioterapi kan lindra. Ibland kan också antiinflammatoriska smärtstillande läkemedel, NSAID, som minskar svullnad och inflammation vara till hjälp.

Det är viktigt att välja en bra kudde om man har mer besvär på natten. En bra kudde gör nacken avslappnad.

Till toppen av sidan