Läs andras frågor

Kan jag sänka mitt blodtryck med annat än traditionell medicin?

Fråga

Jag har ett blodtryck på 170/96. Vad är ett normalt tryck? Kan jag få ett lägre tryck genom annan kost och motion? Finns det alternativ till traditionell medicin?

Svar

Om du har högt blodtryck ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar, till exempel stroke och hjärtinfarkt. Risken ökar också om du röker, rör på dig för lite, har diabetes, höga blodfetter eller kraftig övervikt. Om du har en nära släkting som inte röker som fått en hjärtinfarkt före 55 års ålder för män eller 65 års ålder för kvinnor finns det också en större risk att man själv får hjärtproblem.

Blodtryck över 140/90 anses vara högt blodtryck. Det innebär inte att alla som ligger över detta värde behöver ta mediciner. Det beror också på hur mycket andra riskfaktorer du har och givetvis vad du själv föredrar efter samtal med sin läkare. Innan det är aktuellt att behandla ditt höga blodtryck vill läkaren gärna ha många blodtryck, minst fyra till fem stycken, kontrollerade hos distriktsköterska eller företagssköterska. Ett blodtryck kan vara förhöjt vid ett enstaka tillfälle utan att du har högt blodtryck för jämnan.

Några naturläkemedel som påtagligt sänker blodtrycket och där det i större undersökningar visat att de minskar antalet slaganfall eller hjärtinfarkter hos de behandlade känner jag inte till. Men det finns ju en del du själv kan göra förutom mediciner för att sänka blodtrycket och även i övrigt minska risken för hjärt- och kärlkomplikationer. Du kan till exempel motionera minst 30 minuter om dagen, gå promenader, gå ner i vikt om du är överviktig, äta mindre salt, sluta röka, dricka mindre alkohol och äta mer fisk, frukt och grönsaker.

När det gäller ditt blodtryck så bör du kontrollera det minst ett par gånger per år framöver. Det är ingen brådska med att bestämma om du ska äta medicin eller inte. Men du bör ta kontakt med en läkare för att diskutera detta. Om du efter observation under några månader och efter upprepade mätningar av blodtrycket fortfarande har ett medelresultat kring 170/95 är det sannolikt aktuellt med blodtryckssänkande medicin.

Anders Hernborg, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan