LÄS ANDRAS FRÅGOR

Jag vill veta hur botox och fillers fungerar.

Fråga

Jag är 47 år och har funderat kring det här med botox och fillers, och skulle vilja ha mer information. Vilka är riskerna och brukar resultatet bli lyckat?

Svar

Botox innehåller ett nervgift som heter botulinumtoxin. Det sprutas in under huden och försvagar nervens påverkan på muskeln. Det gör att veck och rynkor minskar. Ansiktsmimiken i områden minskar vilket gör att huden slätas ut. För att effekten ska hålla behöver botox fyllas på med några månaders mellanrum.

Oftast kombineras botox med fillerbehandling.

Fillers

Fillers innehåller hyaluronsyra som finns naturligt i kroppen och det fyller ut veck och rynkor. Det sprutas in och fyller ut huden underifrån. Kroppen tar sedan hand om hyaluronsyran och den bryts stegvis ner och då minskar effekten. Därför behöver även fillerbehandling upprepas efter några månader.

Risker

Vid alla typer av ingrepp som innebär att nålar förs genom huden finns en risk för små stickblödningar, blåmärken, svullnader och en liten infektionsrisk.

En risk med Botox är att resultatet inte blir som du tänkt dig, om injektionen utförs på fel sätt. Ett exempel på det är att du kan få hängande ögonlock under en period. Det kan vara besvärande. Men eftersom effekten av Botox är tillfällig, försvinner det efter ett tag.

Van utförare ger oftast gott resultat

Är det en van utförare av behandlingen så brukar resultatet vara lyckat.

Ibland kan en muskel vara starkare på ena sidan och det kan vara svårt att se innan behandlingen. Därför kan du behöva göra en del ändringar efteråt om det till exempel har blivit ojämnt resultat mellan de båda ansiktshalvorna.

Var noga vid val av klinik

Det är alltid viktigt att kontrollera den klinik där du kan tänka dig att göra behandlingen.

Fråga också om referenser på personer som har fått behandling där. Det är också bra att först boka ett bedömningsbesök. De flesta kliniker erbjuder det. Då går ni igenom vilka förväntningar du har och vilken typ av behandling som kan vara lämplig.

Läs Läkemedelsverkets information om botox och fillers här.

 

Kristina Lewis, läkare, specialist på hud- och könssjukdomar

Till toppen av sidan