Läs andras frågor

Jag har fått en ledbandsskada i knät. När blir jag bra?

Fråga

För två veckor sedan vred jag till knät. Jag kollade upp det hos läkare och fick besked om att jag fått en ligamentskada på insidan av knät. Jag fick veta att det skulle läka på en vecka och jag skulle träna lårmuskeln när det kändes bra.

Jag har fortfarande kvar besvären. Jag kan gå utan större besvär. Men när jag sitter stilla längre perioder och ska börja gå gör det ont. Efter ett tag försvinner värken. Är det bra att röra knät och träna med det fast det fortfarande värker lite i vissa situationer? Hur lång tid kan det ta innan jag kan börja träna och belasta fullt? Kan det vara farligt att belasta trots att det gör lite ont?

Svar

Det är inte helt sant att en ledbandsskada i knät läker på en vecka. Men du kan räkna med att ledbandet är stabilt igen efter en till två veckor. Däremot brukar det ta flera veckor innan smärtan försvinner efter en ledbandsskada i knät. Det påminner mycket om en stukad fot. Det brukar bli bra på ett par veckor så att du kan träna, men det kan göra ont av och till en längre tid.

När det gäller knät kan även skador på menisker och brosk uppstå vid en ledbandsskada. Det är inte alltid som sådant upptäcks vid den första läkarundersökningen. Om knät fortfarande är svullet efter två veckor, eller om du har svårt att gå, bör du söka läkare igen för en bedömning.

Utifrån det du skriver vill jag rekommendera att du försöker röra mycket på knät och att du börjar träna försiktigt. Det är viktigt att komma igång tidigt med träningen efter en ledbandsskada. Du tappar både styrka och balans i knät snabbt efter en skada om du inte rör på knät. Skulle du mot förmodan bli sämre i knät när du börjar träna bör du rådfråga läkare eller fysioterapeut.

Rikard Viberg, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan