LÄS ANDRAS FRÅGOR

Intensiv klåda som gör att jag river sönder mig. Vad kan jag göra?

Fråga

Jag har fått klåda på armarna. Det kliar något fruktansvärt och jag får sår. Dessa kan vara kvar i upp till sex månader. Detta trots noggrann rengöring och vård.

Det blir förhårdnader och efter läkning fortsätter det att klia.

Finns det något jag kan göra?

Svar

Det du beskriver låter som det vi kallar prurigo nodularis. Det är ett tillstånd som kännetecknas av långvarigt bestående, kliande knutor i huden. Det finns inget bra namn utan det här är ett beskrivande namn där prurigo betyder klåda och nodularis knuta eller knöl.

Prurigo nodularis uppkommer efter intensivt kliande. Kliandet gör att huden förtjockas och när hudnerverna stimuleras sänder de ovanligt starka signaler om att det kliar. Kliandet leder till ännu mera klåda och det viktigaste, men också svåraste, är att bryta klådan genom att inte klia.

Den första behandlingen som brukar prövas är stark kortisonkräm. En del kan få injektioner med kortison och även antidepressiv medicin kan hjälpa. Det går också att pröva en form av medicinsk ljusbehandling.

Det är ofta bra att träffa en hudläkare och för det behövs oftast en remiss från din vårdcentral.

Prurigo nodularis brukar sitta på armar, axlar och ben. Ibland är det bara några få, ibland många hudförändringar. Hudförändringarna är som fasta, sönderrivna knutor och ofta finns vita, små ärr efter gamla knutor i närheten. Klådan är intensiv och sitter en bit ner i huden. Klådan kommer och går. Den är extremt svår att bortse ifrån.

Klådan kan vara borta hela dagen, men plötsligt kan något litet utlösa det. Till exempel en skavande effekt från kläder. För många leder det till att du kliar ända till det börjar göra ont. En del personer är inte medvetna om att de kliar sig.

Det finns flera faktorer som utlöser prurigo nodularis. Till exempel andra hudbesvär med klåda, oro och nervositet, förändrad lever– och njurfunktion. Hos de flesta hittas ingen orsak.

Kristina Lewis, läkare, specialist på hud- och könssjukdomar

Till toppen av sidan