Läs andras frågor

Hur lång tid tar det innan såret efter en BCG-vaccination läker?

Fråga

Jag fick en BCG-vaccination för ungefär tre månader sedan och nu undrar jag hur lång tid det tar innan såret läks?

För ca tre veckor sedan blev det ett öppet sår och nu vet jag inte hur jag ska skydda det. Om jag har ett vanligt plåster och sedan tar bort det, så slits sårskorpan bort. Så nu har jag ett compeed (skoskavs-) plåster på, men jag vet inte om det är bättre. För när jag tar bort det slits såret upp igen. Såret känns geléartat. Är det sant att om man får vätskan från såret någon annanstans på kroppen, till exempel på handen, så blir det sår där också? Man kanske kunde ha någon salva och en kompress på såret?

Svar

Det man åstadkommer med BCG-vaccination är en liten hudinfektion på platsen för vaccinationen. Det är alltså inte en biverkan utan en normal vaccinreaktion. Vanligast är att det uppkommer en liten förhårdnad två till fyra veckor efter vaccinationen, som ökar i storlek, blir röd och mer eller mindre upphöjd. Efter ungefär sex veckor tömmer sig var. Såret läker i regel efter några veckor, men det kan fortsätta att rinna lite vätska i flera månader.

Din reaktion på vaccinationen är alltså helt normal. Det är ingen risk att du får ett sår någon annanstans på kroppen av vätska från vaccinationssåret. 

Det bästa är att lämna såret ifred så mycket som möjligt, och inte använda salva eller puder. För att skydda såret är det bäst att lägga om såret med en kompress med glatt yta som inte torkar fast. Fråga om råd på apoteket.

Håkan Barrner, Läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan