Läs andras frågor

Hur går det till att operera barn med utstående öron?

Fråga

Hur går det till att operera utstående öron hos barn?

Svar

Boka tid hos en läkare på vårdcentralen. Där kan ni diskutera om och i så fall när det är lämpligt med en operation.  Du kan kontakta många mottagningar genom att logga in

Det går även att operera utstående öron i vuxen ålder.

Så går operationen till

Inför operationen får barnet antingen lokalbedövning eller narkos. Läkaren avgör vilken behandling som är bäst för ditt barn.

Kirurgen gör ett snitt på baksidan av örat för att få fram och kunna forma brosket så att örat kommer närmare skallbenet. Det behövs oftast några stygn för att hålla brosket på plats.

Barnet får ett förband över öronen.

Efter operationen

Barnet måste vara hemma och ta det lugnt första veckan. Efter en vecka är det dags för återbesök, och då kan förbandet och eventuella stygn tas bort.

Öronen är ofta svullna och har blåmärken upp till någon månad efter operationen. Barnet kan ha ont och vara öm efter operationen, särskilt under första och andra dygnet. Då är det viktigt att ge smärtstillande läkemedel. Läkaren som har opererat kan ge råd om detta och skriva ut läkemedel på recept om det behövs.

Vad kostar det att operera utstående öron på barn?

I de flesta regioner är det avgiftsfritt att operera utstående öron hos barn.

Läs mer på 1177.se

När barn ska opereras

Både barnet och de vuxna kan ha funderingar när barnet ska sövas och opereras. Det är bra att som vårdnadshavare veta och berätta för barnet om vad som kommer att hända. Det gör att hen känner sig lugnare.

Så fungerar örat, hörseln och balanssinnet

Örat består av ytterörat, mellanörat och innerörat. I innerörat finns hörselsnäckan som registrerar ljud. Här finns också balansorganet som registrerar kroppens läge och rörelse. Örats olika delar Informationen skickas sedan vidare till hörselcentrum och balanscentrum i hjärnan.

Barns och vårdnadshavares rättigheter i vården

Som vårdnadshavare ska du vara delaktig och ha inflytande över ditt barns vård. Men även barnet ska vara delaktigt i sin vård.

Till toppen av sidan