Läs andras frågor

Hjälper glukosamin mot artros i knäleden?

Fråga

Min mor har besvär med ett knä och läkaren säger att hon har början till knäledsartros. Kan glukosamin hjälpa? Hur fungerar det?

Svar

Nej, det finns inte några säkra belägg för att glukosamin hjälper mot artros.

Glukosamin är ett ämne, som förekommer naturligt i kroppen. Undersökningar på djur har tidigare kunnat visa att extra tillförsel av glukosamin kan minska den åldersberoende nedbrytningen av brosket, det vill säga artrosen. När det gäller människor är tyvärr undersökningarna inte positiva. Det har sålts i många år som kosttillskott, och registrerades som läkemedel då det fanns en del fakta som talade för att det skulle kunna lindra vid artros i knän. Men forskningen visar alltså att det inte stämmer.

Det finns en del risker med att äta glukosamin

Det aktiva innehållsämnet utvinns från skaldjur, varför personer med allergi mot skaldjur inte bör använda glukosamin.

Andra exempel på biverkningar som har rapporterats är följande: 

  • Huvudvärk och dåsighet.
  • Symtom från mage och tarm.
  • Utslag, klåda och hudrodnad.

Hos personer med diabetes kan sockervärdena försämras. Hur det fungerar tillsammans med andra läkemedel är inte känt.

Tydliga resultat av studier

Efter att glukosamin registrerades som läkemedel har ytterligare studier gjorts. Dessa har visat att glukosamin inte hjälper bättre än så kallad placebo, så kallade sockerpiller.

Särskild träning hjälper också bättre än glukosamin. Främst träning som stärker lårets fram- och baksida samt musklerna i rumpan.

Forskare av såväl artros som läkemedel har varit eniga i bedömningen. Och den svenska Socialstyrelsen står också bakom rekommendationen. Därför skrivs glukosamin inte längre ut på recept och ingår inte i läkemedelsförmånen. Det går alltså att köpa glukosamin receptfritt för den som ändå vill testa, men det ingår inte i rabattsystemet för läkemedel.

Birgitta Ivarsson, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan