Läs andras frågor

Finns det smärtstillande mediciner mot fantomvärk?

Fråga

Jag är amputerad och har svåra fantomsmärtor. Finns det någon smärtstillande medicin som hjälper?

Svar

Det är inte ovanligt med fantomsmärtor i en amputerad kroppsdel, och det finns flera saker du kan göra för att lindra besvären. Rätt medicinering är en av dem.

Ibland handlar det framför allt om fantomkänslor, eller fantomsensationer, vilket kan upplevas som obehagligt i sig. Men det kan också handla om ren värk eller smärta.

Olika slags behandlingar

  • Behandlingen består dels i så kallad fantomträning. Där får du lära dig att skapa en inre bild av den amputerade kroppsdelen och lära dig röra på den. Att själv massera stumpen och medvetandegöra området kan också minska de obehagliga sensationerna.
  • Kompressionsbehandling av stumpen, liksom värme- eller kylbehandling är andra behandlingsformer.
  • Elektrisk stimulering av huden, så kallad TENS, kan ibland hjälpa.
  • När det gäller läkemedelsbehandling kan lokalbedövande salva vara värt att pröva. Receptfria smärtstillande tabletter kan också hjälpa. Mer svårbehandlade fantomsmärtor kan behandlas med särskilda läkemedel mot nervsmärtor, till exempel Gabapentin, som även används mot epilepsi. Eller olika antidepressiva läkemedel som även har effekt vid nervsmärta.

Bäst kunskap om behandling av fantomsmärtor brukar finnas vid smärtmottagningar eller rehabiliteringskliniker. Om du behöver specialistbehandling kan du få en remiss av läkare på en vårdcentral.

 

Kenneth Nolkrantz, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan