Läs andras frågor

Är det min antidepressiva medicin som gör att jag svettas på nätterna?

Fråga

Sedan ett halvår medicinerar jag med en antidepressiv medicin av typen SSRI på grund av en depression med ångest. Strax efter jag började med medicinen började jag svettas på nätterna. Det är inte varje natt, och när jag vaknar svettig eller snarare kallsvettig, har jag ofta drömt massa innan. Jag har kontrollerat blodprover, ämnesomsättningen, blodsocker, njur-och leverprover. Det var helt normalt.

Svar

Svettning är en vanlig biverkan av SSRI-medel. Eftersom dina svettningar började en tid efter att du fick medicinen kan det finnas ett samband.

Kroppstemperaturen stiger ofta så att du svettas när du har drömmar med starkt känslomässigt innehåll. Det kan vara en förklaring till att det är just på natten när du drömt mycket som du svettas.

Mardrömmar och andra starka drömmar är också en ganska vanlig biverkan av SSRI-medel, så det kan finnas ett samband även här.

Diskutera med din läkare om det är möjligt att göra uppehåll med medicinen en tid för att se om svettningarna upphör. Kanske går det att byta till en annan medicin som inte ger denna biverkan.

Jag tycker inte att det finns någon anledning att misstänka att svettningarna beror på någon sjukdom, eftersom de blodprover som du nämner har varit bra.

Läs gärna mer i vår text om läkemedel vid depression. 

Tomas Fritz, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan