Läs andras frågor

Är det farligt att dricka alkohol i samband med penicillinbehandling?

Fråga

Är det farligt att dricka alkohol vid penicillinbehandling av streptokocker? Jag är frisk i övrigt.

Svar

Du är inte ensam om att ha fått uppfattningen att just kombinationen av alkohol och penicillin skulle vara skadlig Jag har aldrig sett något vetenskapligt underlag för att det skulle vara så. Det är nog kombinationen sjukdom och alkohol som menats, och inte penicillin och alkohol. Jag har aldrig hört eller läst att det skulle vara speciellt farligt att dricka alkohol under tiden du har en streptokockinfektion.

Vi vet ju alla att alkohol är skadligt på många sätt och ett av våra största samhällsproblem. Är du sjuk i största allmänhet, finns det anledning att vara lite försiktigare med alkohol. Det är olämpligt att dricka sig berusad så att du tappar omdömet och hittar på något som kanske förvärrar den aktuella infektionen eller sjukdomen.

Om du inte har några sjukdomar sedan tidigare. Och sedan tar en vanlig penicillinkur, samtidigt som du dricker något glas alkohol utan att bli berusad. Då finns ingen anledning att tro att du skulle reagera på ett annorlunda sätt, än om du druckit alkohol utan att ha penicillin i kroppen.

Detta ska inte ses som någon uppmaning att dricka sprit när du är sjuk och äter penicillin. Men just penicillinet spelar med all sannolikhet ingen roll i detta sammanhang.

Mer ovanliga sorters antibiotika ska inte kombineras med alkohol

Det finns andra sorters antibiotika, mer ovanliga än penicillin som du definitivt inte bör kombinera med alkohol. Det kan ge obehagliga biverkningar. Bland annat finns ett medel som heter metronidazol, som finns i till exempel Flagyl. Det används vid vissa tarminfektioner, gynekologiska infektioner och tandinfektioner. Metronidazol kan i kombination med alkohol ge Antabusliknande biverkningar.

Läs gärna vår text Läkemedel och alkohol. 

Anders Hernborg, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan