Läs andras frågor

Vid vilken ålder kan barn börja använda eltandborste?

Fråga

Från vilken ålder kan barn börja med eltandborste?

Svar

Det finns ingen åldersgräns för att använda eltandborste.

Men tänk på att barn behöver hjälp av en vuxen med tandborstningen upp till tio-tolv års ålder. Det innebär att den vuxna mer eller mindre borstar barnets tänder. Det är förstås bra att barnet också håller i tandborsten och själv borstar. Men det behövs att den vuxna också borstar för att det ska bli rena tänder. Att hjälpa till betyder alltså inte att du som vuxen bara tittar på. Hjälper du inte barnet att borsta är risken stor att tänderna inte blir rena utan att bakteriebeläggningar som kan ge hål finns kvar.

Ett bekvämt sätt för de större barnen kan vara att stå mellan benen på föräldern, medan denne sitter ned. Då kan barnet luta sig bakåt mot förälderns axel så att man ser bra när man borstar. Ju äldre barnet är desto mindre behöver en vuxen göra, då handlar det snarare  om att stötta vid tandborstningen.

Tandborsten ska vara mjuk och spänstig, med ett litet borsthuvud så att man kommer åt. Barnet ska använda fluortandkräm, en klick som är ungefär som en ärta. Vilken typ av tandborste som än används är det viktigt att borsta lätt och försiktigt

MajLis Morhed Hultvall, tandläkare

Till toppen av sidan