Läs andras frågor

Varför har jag inte tappat alla mjölktänder fast jag är 15 år?

Fråga

Jag har inte tappat alla mjölktänderna ännu fast jag är 15 år. Vad beror det på? Ska jag göra något?

Svar

I 15-årsåldern har de flesta bytt alla sina mjölktänder till permanenta tänder. Men precis som det finns vissa som tappar alla sina mjölktänder i tidig ålder, så finns det också de som tappar dem sent. Du tappar mjölktänderna därför att de permanenta tänderna kommer upp underifrån och trycker på mjölktändernas rötter som upplöses och då lossnar tandkronan som finns kvar.

Kontakta en tandläkare för undersökning även om du kanske tillhör dem som tappar sina mjölktänder sent. Om tandläkaren inte tidigare har tagit röntgenbilder som visar tandrötterna och anlagen till de nya tänderna, görs det först.

Syns anlag till de nya tänderna på röntgenbilderna så kan tandläkaren avgöra om mjölktändernas rötter har börjat försvinna som de ska, eller om det finns orsaker till att de inte släpper. Det kan till exempel bero på att det permanenta anlaget inte kommer rakt under mjölktanden. Det är inte heller ovanligt att det saknas en permanent tand under en kvarvarande mjölktand. Är det så, måste din tandläkare besluta om något behöver göras.

Alternativen kan vara att genast ta bort mjölktänderna och med hjälp av tandreglering föra ihop resterande tänder så att det inte blir en stor lucka. Det finns även andra alternativ att välja bland, beroende på var i munnen luckan uppstår. Ibland har mjölktänderna så bra rötter att de kan få sitta kvar så länge som möjligt.

Läs gärna mer om tändernas utveckling på sajten.

MajLis Morhed Hultvall, tandläkare

Till toppen av sidan