Läs andras frågor

Vår dotter har svårt att bli lämnad på förskolan. Hur ska vi göra?

Fråga

Vår dotter är sex år och det är svårt att lämna henne på förskolan.  Hon gråter, får ont i magen, kräks och klagar på huvudvärk. När vi pratar med personalen på förskolan har hon inte svårt med kompisar och verkar trivas. Men hon oroar sig och mår dåligt så fort vi ska lämna henne på förskolan. Har ni några tips? Det här är jättejobbigt.

Svar

Jag förstår att det här känns jobbigt för både er föräldrar och er dotter. Men det här kommer att gå över. Snart kommer er dotter igenom den här perioden, mer mogen och mer självständig.

Just den här åldern kring fem-sex år brukar kunna bli lite mer krävande. Barnen vill vara både vara stora, självständiga och små bebisar. Humörväxlingarna kan komma mycket snabbt och barnen kan vara väldigt impulsiva. Tänk själv, för en person som precis börjat skilja på vad som är mitt och ditt, förstå sig själv i relation till andra och omgivningen, så kan nog verkligheten stundtals te sig svår och kaotisk. Många föräldrar känner igen det du beskriver kring att lämna barn på förskolan.

Antagligen blir er dotter orolig för att ni ska lämna henne för gott, eller att ni kan dö när ni är borta. Det är då bra att ta sådana här tankar och fantasier på allvar och prata om det. Det verkar ju ändå som att er dotter har det bra på förskolan, annars skulle man ju kunna överväga om det skett någon förändring på förskolan som orsakat vantrivsel.

Det finns inga särskilda tips på hur ni ska underlätta lämningen. Jag antar att ni redan provat er fram, och hittar ni något sätt som passar just er föräldrar och er dotter är det gott så. På något vis brukar det bli bättre efter hand.

Om detta nu inte blir bättre, eller om ni upplever att er dotters separationsångest är såpass stor att det blir ett påtagligt hinder vardagen kan ni kontakta BVC, eller barn och ungdomspsykiatrin, BUP.

Henrik Mellström, sjuksköterska

Till toppen av sidan