Läs andras frågor

Vad görs vid misstanke om för tidig pubertet?

Fråga

Vid en undersökning uppmärksammade en läkare att min sjuåriga flicka hade behåring på slidan. Vi har också lagt märke till det hemma men vi tog det för normalt om än tidigt. Läkaren pratade om eventuell "för tidig könsmognad".

Hur tar man reda på om det är orsaken? Vilka typer av undersökningar krävs? Är det farligt och slutligen hur behandlas detta?

Svar

 

Troligen handlar det inte om för tidig könsmognad om det enda som noterats på din dotter är könshår. Jag ska berätta varför.

För tidig könsmognad misstänks vid följande tillfällen:

  • bröstkörtelutvecklingen hos flickor börjar före åtta års ålder.
  • När det finns en testikeltillväxt hos pojkar före nio års ålder.

Oftast förekommer flera tecken samtidigt. Enbart förekomst av viss behåring är alltså inte tillräckligt skäl för att misstänka för tidig könsmognad.

Läkaren måste undersöka hela kroppsutvecklingen

För att göra en bedömning av din dotters pubertetsutveckling måste läkaren göra en undersökning av hela kroppens utveckling. Då ser läkaren på längd, vikt och tillväxt av bröst, samt förändringar i underliv och i huden som hårväxt och akne. Ibland tas ett blodprov för hormonanalyser.

Behandling med hormoner

Oftast går det inte att hitta orsaken till för tidig könsmognad. Behandling sker genom medicinering med hormoner som dämpar könshormonernas aktivitet. Har barnet förändringar i hormonbildande organ, som till exempel binjurar eller äggstockar, kan det behövas en operation.

Tiden för puberteten varierar

Som du säkert vet varierar pubertetsutvecklingen mycket från ett barn till ett annat. Flickorna kommer vanligen i puberteten mellan tio och fjorton års ålder. Men det är inte ovanligt att den både kan börja något år tidigare eller något år senare.

 Pubertetsutvecklingen sker genom olika hormonella förändringar

Hormonerna har funnits redan från födseln, men hållits tillbaka av olika bromssystem i kroppen. De försvinner successivt när barnet kommer upp i skolåldern. Detta innebär att barnet utvecklas på flera olika sätt:

  • Fysiska förändringar med tillkomst av hårväxt, akne, bröst, menstruation, ökad tillväxt, tillväxt av penis och testiklar och så vidare.
  • Utveckling av tankeförmågan med ökande förmåga till det vi kallar för abstrakt tänkande. Man börjar kunna sätta upp hypoteser, teorier, ifrågasätta och föra resonemang på ett annat sätt än tidigare.

När det gäller behåringen hos flickor finns oftast små ljusa fjun redan tidigt under barndomen. Så småningom ändras de till färgade längre hårstrån. De blir med tiden allt tjockare och ofta krulliga.

Behåring och andra hudförändringar som har med pubertetsutvecklingen att göra kan ibland komma betydligt tidigare än övriga pubertetstecken. Redan i förskoleåldern har en del flickor viss könsbehåring och även svettlukt, fet hy och akne. Det beror på att bildningen av manligt könshormon, som finns även hos flickor kan börja redan då. Utvecklingen av brösten och könsorganen börjar först senare.

Birgitta Ivarsson, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan