LÄS ANDRAS FRÅGOR

Vad gör jag åt min fyraårings raseriutbrott?

Fråga

Jag undrar hur jag ska bemöta min snart fyraåriga son som ända sedan han var liten har fått otroliga vredesutbrott. Det kan komma när han inte får som han vill eller något går honom emot. Då dunkar han huvudet i golvet eller väggen eller river, nyper sig själv så det gör rejält ont och blir märken. För övrigt är han en helt underbar pojke men med en otrolig energi.

Svar

Du beskriver egentligen ett ganska vanligt problem. Barnet har egna idéer och önskemål om vad det ska och inte ska göra. De idéerna stämmer inte alltid överens med förälderns. Det är vanligt att som förälder bli osäker på vad som är rätt att begära av barnet, hur mycket man ska bestämma och hur man ska driva igenom det.

Det är inte möjligt att svara på din fråga om vad du ska säga och göra när han får sina utbrott. Det behövs en personlig kontakt för att bäst kunna diskutera detta. Men jag ska berätta vad du kan göra för att komma vidare.

Om barnet har en mycket bestämd vilja och demonstrerar den på det sätt som du beskriver, blir det förstås ännu svårare. Det är också vanligt att uppleva oro för hur andra i omgivningen ska uppfatta det hela, i barngrupper på förskolan, i affären och så vidare.

Du kan få stöd i att hantera din sons vredesutbrott och att sätta gränser

Det första du kan göra är att söka i din omgivning. Hur långt kan du komma genom att prata ihop dig med andra vuxna som finns i ditt barns liv? En annan förälder, partner eller vårdnadshavare?  Finns det kloka far- och morföräldrar, eller andra släktingar och vänner?

Kontakta barnavårdscentralen, BVC om det behövs ytterligare stöd och råd. Där finns ofta en erfaren barnpsykolog som kan hjälpa till i sådana här situationer. Tveka inte att använda dig av den hjälpen om du upplever att du och din son har svårt att reda ut detta själva.

Läs mer om barns utveckling här.

Birgitta Ivarsson, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan