Läs andras frågor

Vad är trånga tårkanaler hos barn?

Fråga

Vad betyder det att ett barn har för trånga tårkanaler? Barnets ögon rinner ofta och det blir rött runt ögonen, men det verkar inte göra ont.

Svar

Trånga tårkanaler är vanligt hos små barn. Tårkanalerna finns för att suga upp tårvätskan som sköljer över ögat varje gång du blinkar. Det kan bli stopp i tårkanalerna om de är för trånga. Då sugs inte all vätska upp av kanalerna och ögonen svämmar över av tårar. Huden runt ögonen kan då bli röd och irriterad. Hos de flesta barn har kanalerna öppnats när barnet är ett år gammalt.

Du kan smörja huden runt ögonen

Du kan smörja huden runt ögonen med en mjukgörande eller fet salva. Salvan minskar irritationen och skyddar huden från att bli fuktig. Fråga personalen på ett apotek vilken salva du kan använda.

Kontakta vården

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Kontakta en vårdcentral om barnet är över ett år och du tror att hen har trånga tårkanaler. Läkaren undersöker barnet för att se om hen behöver behandling. Läkaren kan skriva en remiss till en ögonläkare om det behövs.

Till toppen av sidan