LÄS ANDRAS FRÅGOR

Vad är Hashimotos tyreoidit?

Fråga

Min dotter som är tio år är svullen på halsen, extremt trött och har gått upp kraftigt i vikt. Hon har på fyra månader gått upp över fem kilo trots att hon inte äter mer eller annorlunda. Hon är så trött att hon somnar på lektionerna i skolan.

Jag har sökt kontakt med läkare och första sköldkörtelprovet visade måttligt förhöjda värden. Ett kontrollprov visade senare normala värden. Vi fick besked att det troligen är Hashimotos tyreoidit. Vad är det?

Svar

Hashimotos tyreoidit är en inflammation i sköldkörteln

På medicinskt språk kallas sköldkörteln tyroidea. Den finns på framsidan av halsen, strax nedanför struphuvudet och producerar hormoner som styr ämnesomsättningen.

Hashimotos tyroidit kallas ibland också autoimmun tyreoidit. Med autoimmun menas att kroppens immunförsvar av oklar anledning angriper kroppens egna vävnader.

Under den första fasen av Hashimotos tyroidit kan man ha normala värden på sköldkörtelproverna. Efterhand brukar värdena bli låga, vilket innebär att man utvecklar hypotyreos, brist på sköldkörtelhormon.

De vanligaste symtomen på hypotyreos är viktuppgång och trötthet

Ofta blir också sköldkörteln förstorad. Förstoring av sköldkörteln kallas struma. Det kan man även få av andra orsaker än Hashimotos tyroidit.

Den som utvecklar hypotyreos kan få behandling med Levaxin, vilket är konstgjort sköldkörtelhormon. Behandlingen är ofta livslång och styrs av hur du mår och vad proverna visar. Medicinen brukar inte ge några biverkningar.

Det kan vara så att din dotters ämnesomsättning redan börjar gå åt det låga hållet, eftersom hon är så trött och har gått upp i vikt. Jag tycker att du ska kontakta din dotters läkare för att boka en tid, om hon inte redan har en tid för kontroll planerad.

Kenneth Nolkrantz, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan