LÄS ANDRAS FRÅGOR

Tål småbarn att ramla och slå i huvudet?

Fråga

Sedan vår son lärde sig sitta själv vid fem-sex månaders ålder har det hänt att han har trillat rakt baklänges eller på sidan och slagit huvudet i parkettgolvet.

Nu är han åtta månader och reser sig upp mot saker vilket gör att detta fortfarande inträffar. Ibland hinner han dämpa fallet själv. Men det har hänt att har fallit rakt baklänges och slagit i huvudet i golvet.

Jag är så rädd att han ska få någon hjärnskada av detta. Finns det risk för det? Eller tål barns huvud att utsättas för detta som ett led i deras utveckling?

Svar

Det du beskriver är ganska vanliga händelser i den ålder som det handlar om. De allra flesta barnhuvuden klarar denna omilda behandling. Annars skulle nog många av oss gå omkring med mer eller mindre hjärnskador.

Man ska däremot inte helt nonchalera om barnet ramlar och slår i huvudet i hårt underlag. Någon gång inträffar en hjärnskakning.

Det brukar kallas hjärnskakning när någon blir medvetslös efter ett slag mot huvudet, även om det bara handlar om en mycket kort stund.

Om du är närvarande när ett barn slår i huvudet är det oftast ingen risk för någon bestående skada på barnet om följande saker stämmer:

  • Barnet skriker omedelbart.
  • Barnet är inte avsvimmat ens en liten stund.
  • Barnet verkar vara som vanligt under de följande timmarna utan tecken på trötthet, illamående eller kräkning.

Barnet läggs ofta in på sjukhus över natten för observation, om hen fått en hjärnskakning och förlorat medvetandet en kort stund. Vid hjärnskakning finns nämligen en liten risk för blödning mellan hjärnhinnorna. Om det inträffar kan en akut operation behövas. För det mesta händer inget alls under observationen och då kan barnet åka hem dagen efter. Någon bestående skada inträffar inte.

På vissa sjukhus görs en datortomografi, skiktröntgen, på hjärnan i stället för observation. Om den undersökningen är helt normal och barnet är opåverkat, får hen åka hem. På vissa ställen görs skiktröntgen bara i utvalda fall eftersom det är bra att undvika onödig strålning på små barns hjärnor.

De flesta barn slår sig i huvudet precis som ditt barn. Oftast blir det bara en bula i huvudet. Det kan hända att det någon enstaka gång när ett barn ramlar och slår sig hårt i huvudet inträffar en allvarlig skada. Men med tanke på att det är så vanligt att barn slår i huvudet sker det mycket sällan allvarliga skador.

Du ska söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning om en eller flera av följande saker inträffar:

  • Om barnet svimmar vid skadetillfället, även om det är mycket kort stund.
  • Om barnet blir sämre en stund efter skadan, till exempel får mer ont i huvudet eller om det är svårt att få kontakt med barnet som vanligt.
  • Om barnet börjar må illa och kräkas.
  • Om barnet får blåmärken runt båda ögonen.

Anders Hernborg, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan