Läs andras frågor

Min sjuåring verkar inte ha några kulor i pungen?

Fråga

Min sons pung verkar inte innehålla några pungkulor, han är sju år. Detta har uppmärksammats av skolläkaren. Jag minns att man kontrollerade att kulorna fanns på plats när han var nyfödd .

Vad beror detta på och vad kommer att hända nu? Min äldre bror fick opereras när han var liten för samma sak.

Svar

Det låter inte troligt att testiklarna har dragit sig uppåt igen och är borta ur pungen hela tiden. Testiklarna kan dra sig uppåt mot ljumsken vid kyla, psykisk spänning som vid en läkarundersökning eller smärta. Det är en muskelreflex som orsakar detta och det kallas för att testiklarna är retraktila.

Du kan själv kontrollera om testiklarna finns i pungen. Mest avslappnat är det i värme. Ett bra tillfälle att känna efter är när din son ligger i ett varmt bad. Det är inte farligt att de åker upp och ner så länge som de kan dras ner, och ligger nere i pungen när pungen är ordentligt avslappnad.

Har testiklarna verkligen inte kommit ner, eller snabbt åker upp igen så att du inte kan känna dem, är det viktigt att han får komma till en barnläkarmottagning för undersökning. Ibland kan en ultraljudsundersökning av ljumskarna behöva göras och eventuellt behövs en remiss till barnurolog för operation.

Har skolläkaren inte redan skrivit en remiss kan du kontakta elevhälsan och be om det.

Kenneth Nolkrantz, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan