LÄS ANDRAS FRÅGOR

Kan man vaccinera småbarn mot TBE?

Fråga

Vi bor Stockholms skärgård och alla utom vår nya familjemedlem som är 15 månader är vaccinerade mot TBE. Jag är intresserad av att vaccinera honom, men jag vill vara helt säker på att det inte kan skada. Han är inte allergisk mot något vad vi vet, däremot så har han varit en hel del sjuk det första året, bland annat i förkylningsastma och öroninflammation.

Kan det vara någon fara att vaccinera honom mot TBE?

Svar

Visst kan ni vaccinera er son mot TBE. Tidigare menade experterna på området att skälen för att vaccinera barn upp till förskoleåldern var mindre än för äldre barn och vuxna. Detta eftersom små barn i allmänhet fick lindrigare symtom om de smittades med TBE.

På senare tid har det förekommit ett ökat antal fall av allvarlig TBE även hos små barn. Därför är rekommendationen nu att vaccinera barn från ett års ålder om man bor i ett område där TBE är vanligt.

Liksom med alla vacciner och läkemedel finns en viss risk för biverkningar. Men om ni vistas mycket i ett riskområde för TBE så är risken för en infektion med TBE större, och kan ge allvarliga och kanske bestående skador.

Kenneth Nolkrantz, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan