LÄS ANDRAS FRÅGOR

Kan man ta med sig barn under ett år på långresor?

Fråga

Vi planerar åka till Thailand. Vi har rest runt i Thailand tidigare och känner till landet väl. Jag är inte oroad för sjukvården, eftersom den visat sig vara mycket bra vid tidigare besök.

  • Vilka råd finns kring att flyga tio till tolv timmar med ett barn som är runt sex månader gammalt? Finns det några risker? Vad bör jag tänka på?
  • Om barnet ammas helt och hållet, vad kan då barnet drabbas av för sjukdomar?
  • Påverkas barnet om mamman blir magsjuk?
  • Hur påverkas barnet av värmen, ungefär 25-30 grader? Vi kommer att bo bra på hotell på fastlandet.

Svar

Det finns en hel del att tänka på inför en lång flygresa med ett litet barn. Eftersom du inte skriver något annat, så förutsätter jag att barnet är friskt.

Flygresan

Själva flygresan är inte någon risk rent medicinskt. Snarare handlar det om att lösa praktiska saker, med lämplig plats för barnet och så vidare. Ta kontakt med flygbolaget i god tid och rådgör och reservera de platser som är bäst för både barnet och medresenärerna. Barns hörselgångar är trånga och de reagerar ofta med gråt i samband med lyftning och landning då trycket i kabinen ändras snabbt. Låt gärna barnet ammas under uppstigning och landning, det kan motverka att det blir lockkänsla i öronen.

Apoteket säljer öronskydd som man kan använda för att minska obehaget. Syrgashalten i kabinen är 21 procent, precis som vanligt, men luften är tunnare, vilket innebär att man behöver andas något djupare eller något oftare för att få i sig samma mängd syre. Det gäller både barn och vuxna.

Amning

En fördel med att amma är att du som regel inte behöver oroa sig för några matproblem när du väl är framme. Det innebär att barnet har mindre risk att få någon smitta via maten.  Risken för det är annars högre i ett varmt klimat och ett litet barn är känsligare för konsekvenserna av kräkningar och diarréer än vad äldre barn och vuxna är. Amning är däremot ingen garanti mot magsjuka. Barn under ett år stoppar ju gärna in föremål som de finner, inte bara nappen, och undersöker dem med munnen, och kan få i sig virus och bakterier på det sättet. Om mamman eller pappan får en infektion, kan barnet eventuellt bli smittat. Noggrann handhygien är det bästa sättet att minska risken för det.

 Att tänka på i värmen

När det är varmt behöver barnet extra vätska. Ju yngre ett barn är ju mer vätska försvinner genom huden per kilo kroppsvikt.  Du kan behöva amma oftare och det kan vara klokt att ta med ett extra förråd av någon lämplig dryck som barnet helst prövat och gillat hemma tidigare. Vatten bör alltid kokas.

Ett barn är känsligt för sol och bör vara i skugga så mycket som möjligt. Barnet behöver solhatt, långärmade kläder och kräm med hög skyddsfaktor. Under timmarna när solen står som högst är det klokt att ta en vilopaus inomhus.

I sanden kan det finnas insekter som kan ge fula bett. På många håll finns dessutom myggor som du bör skydda barnet mot med täckande kläder och myggnät om ni är ute på kvällen. Av samma anledning bör fönstren i hotellrummet vara stängda.

I Thailand säljs en del myggmedel som inte bör användas till småbarn, eftersom de gifter som ingår kan nå in i kroppen via huden. Ni kan även kontakta  BVC för att få råd inför resan.

 Vaccinationer

Rådgör med BVC om du ska resa utomlands med ditt barn. Gärna minst ett par månader innan, om det är möjligt. Om barnet inte har vaccinerats mot en viss sjukdom som ingår i allmänna vaccinationsprogrammet för barn kan det behöva göras tidigare än planerat. Barnet kan också behöva få en andra dos av ett vaccin tidigare än planerat, för att ha ett bättre skydd mot en viss sjukdom.

Precis som vuxna kan barn också behöva få andra vaccinationer än de som ingår i vaccinationsprogrammet inför resan, beroende på vilka sjukdomar som är vanliga i landet barnet ska åka till. De vaccinationerna får barnet på en vaccinationsmottagning.

Om barnet behöver vaccineras mot mässling, påssjuka och röda hund, så kallat MPR-vaccin, innan barnet är 12 månader rekommenderas en extra dos när barnet är 18 månader för att få ett fullgott skydd.

Birgitta Ivarsson, Läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan