Läs andras frågor

Kan jag vara gravid fast min kille inte fick utlösning?

Fråga

Min kille fick inte utlösning när vi hade sex, kan jag vara gravid ändå?

Svar

Ni haft ett så kallat avbrutet samlag. om ni haft samlag och din kille drar ut penisen ur slidan innan utlösningen kommer. Risken att bli gravid då är ganska liten, men den finns.

När killar är upphetsade kommer det lite sekret ur penisen som kallas försats. I den kan det finnas enstaka spermier som kan befrukta ett ägg, om tjejen har ägglossning. Sen beror det också på när i din menscykel samlaget äger rum, hur stor risken för graviditet är.

Det finns några akuta metoder efter ett oskyddat samlag. Du kan ta ett akut-p-piller om du haft oskyddat samlag. En del går att ta om det inte gått mer än tre dagar. En annan sort som heter ellaOne, går att ta om det inte gått mer än fem dagar.

Akut-p-piller finns att köpa utan recept på apotek. En del går att få gratis på en ungdomsmottagning och vissa barnmorskemottagningar.

Du kan även sätta in en kopparspiral som skydd mot graviditet inom fem dygn efter ett oskyddat samlag. Den gör att ett eventuellt befruktat ägg inte kan fastna i livmodern. Att sätta in en kopparspiral är gratis och det kan du få hjälp med på en ungdomsmottagning, barnmorskemottagning eller gynekologmottagning. Du kan ha spiral även om du aldrig varit gravid.

Tre veckor efter ett oskyddat samlag eller efter att du tagit ett akut-p-piller, ska du göra ett graviditetstest. Tänk på att skydda dig mot graviditet i fortsättningen tills du önskar bli gravid. Och testa dig för könssjukdomar om det finns någon risk för att kan ha smittats av det. Här kan du läsa om vilka könssjukdomarna man måste testa sig för. Både graviditetstest och att testa dig kan du få hjälp med på någon av de mottagningar jag nämner i texten ovan. 

Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska

Till toppen av sidan