Läs andras frågor

Bör man åtgärda dubbla framtänder hos en sexåring?

Fråga

Jag har en snart sexårig tjej. Bakom hennes ena framtand i nedre käken har plötsligt en ny stor tand börjat växa. Hon har alltså dubbla tänder där. Intill har hon tappat sin framtand och där växer en ny tand upp precis där den ska. Kommer den nya tanden bakom mjölktanden att själv rätta till sig eller är detta någonting vi bör åtgärda nu? 

Svar

Dubbla tänder i nedre käken rättar oftast till sig av sig självt. Det beror på att vi har bra hjälp av vår tunga. Varje gång din dotter sväljer trycker tungan lite på nya tanden. Den nya tanden trycker i sin tur på mjölktanden. Mjölktandens rot upplöses så småningom och den lilla mjölktandskronan lossnar. Då blir det utrymme så att den nya tanden kan puffas i rätt position av tungan.

Kontakta en tandläkare för undersökning om det jag beskrivit ovan inte hänt inom fyra till sex månader ska du kontakta en tandläkare för undersökning.

Vid dubbla tänder i överkäken behöver ett barn däremot kollas upp mycket tidigare. Oftast behöver tandläkaren då ta bort mjölktanden så fort som möjligt. Annars finns det risk för ett felaktigt bett.

 

MajLis Morhed Hultvall, tandläkare

Till toppen av sidan