LÄS ANDRAS FRÅGOR

Är det farligt att färga håret om jag är gravid?

Fråga

Är det farligt att färga eller slinga håret när jag är gravid? Jag undrar om kemikalier i hårfärg eller toning kan tas upp av kroppen och skada fostret? Spelar det någon roll om jag befinner mig tidigt eller sent i graviditeten i så fall?

Svar

Enligt de begränsade vetenskapliga underlag som finns idag, är det ofarligt att färga eller slinga håret när du är gravid. 

Men kemikalier kan tas upp genom huden i hårbotten och det går inte helt att utesluta att det kan påverka graviditeten eller fostret negativt.

Om du inte vill avstå från att färga eller tona håret, finns det några saker du kan tänka på:

  • Många väljer att inte färga håret under de första 12 graviditetsveckorna som är de mest känsliga, eftersom fostrets organ bildas då.
  • Om du färgar håret själv, ska du följa instruktionerna noga. Använd handskar, håll dig i ett välventilerat rum, låt behandlingen pågå så kort tid som möjligt och tvätta hårbotten noga efteråt.
  • Om du väljer att slinga håret minskar du mängden färg som kommer i kontakt med hårbotten och som kan tas upp av huden.
  • På marknaden finns det många bristfälligt märkta produkter som verkar vara helt naturliga eller ekologiska trots att de innehåller samma slags syntetiska och allergiframkallande färgämnen som finns i vanliga hårfärgningsmedel.
  • Använd endast hårfärgningsprodukter som har varningstexter och instruktioner på svenska och en fullständig innehållsförteckning.
  • Färga, tona eller slinga helst håret på en salong som använder produkter med väldokumenterat innehåll och som är så skonsamma som möjligt.

Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska

Till toppen av sidan