LÄS ANDRAS FRÅGOR

Går det att ta bort ett aterom som tömt sig?

Fråga

Om jag inte hinner få behandling för ett aterom och det tömmer sig själv, finns det då någon möjlighet att operera bort det vid ett senare tillfälle?

Växer det en gång till?

Svar

Ja, det går att operera bort ateromet när det tömt sig. Det behövs om det till exempel svullnar upp flera gånger eller blir besvärligt på något annat sätt.

Operationen görs med lokalbedövning när cystan är i ett lugnt skede och inte är inflammerad. När själva kapseln eller väggarna till cystan är borta svullnar den inte upp igen. Det här kan du få hjälp med på en vårdcentral eller så får du en remiss till en kirurgmottagning. 

Ett aterom känns som en rundad, jämn, elastisk knöl som sitter fast mot huden via utförsgången, men är fri och rörlig mot underlaget. Aterom bildas om utförsgången från en talgkörtel täpps till. Då bildas ett litet hålrum, en cysta, med talg. Det är helt ofarligt, men cystan kan bli ganska stor om den inte behandlas eller tömmer sig själv.

Ibland blir cystan inflammerad, svullnar upp och blir röd, varm och smärtande. Då kan den behöva tömmas akut, och det går att få hjälp med på vårdcentralen. Ibland tömmer den sig själv, som den gjort för dig. 

Aterom kan komma var som helst på kroppen, men är vanligast på ryggen och i hårbotten.

Vissa personer får många aterom utan att det finns någon särskild orsak. Aterom är sällsynta före puberteten.

Kristina Lewis, Läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan