LÄS ANDRAS FRÅGOR

Jag vill gå ner i vikt, kan jag få läkemedel eller en operation?

Fråga

Jag är en tjej på 30 år som har övervikt och jag vill verkligen gå ner i vikt. Jag har besvär från knäna och ryggen. Jag har provat allt från egna försök, till Viktväktarna. Min läkare vill inte skriva ut något läkemedel för han säger att de har så många biverkningar. En kompis ska förminska sin magsäck. Var gör man detta och hur går det till?

Svar

Grunden för all viktnedgång är att finna en balans mellan hur mycket och vilken sorts mat och dryck du får i dig, samt hur mycket energi du gör av med. Även den som ska behandlas med läkemedel eller opereras måste få bra information och stöd om det. Annars fungerar inte de metoderna heller.

För att lyckas gå ned i vikt gäller det att försöka tänka långsiktigt och ha tålamod. För vissa kan det också vara så att du behöver fundera över sitt förhållande till mat. Det är bra att prata med någon inom vården, om man använder mat som tröst eller belöning.

Det finns olika läkemedel som används för viktnedgång. Visst kan det förekomma biverkningar. För den som är frisk i övrigt brukar det ändå gå att använda dem om de behövs. Problemet är snarare att de läkemedel som finns har begränsad effekt. 

Det kan ändå klokt att prova läkemedel om du har så pass stor övervikt att det finns medicinska skäl att gå ner i vikt. Ofta får du hjälp vid en specialiserad överviktsmottagning dit du kan få remiss från läkare på vårdcentralen.

Operation av magsäcken kan göras på olika sätt. De går alla ut på att magsäcken förminskas så att det inte går att äta så mycket. Detta brukar göras på sjukhus efter remiss från överviktsmottagning eller läkare på vårdcentral.

Eftersom du varit i kontakt med läkare förmodar jag att du har blivit undersökt även med kontroll av blodvärden. Brist på sköldkörtelhormon, så kallad hypotyreos, kan vara en anledning till ökande vikt. Detta upptäcks lätt med ett blodprov.

När det gäller de olika behandlingarna för övervikt finns olika viktgränser. Hur stor övervikt du har styr alltså vilken behandling du får. 

Jag föreslår att du tar kontakt med läkaren på en vårdcentral för att diskutera vad som är bäst för dig. Från vårdcentralen kan du också få hjälp med råd och stöd, samt med recept på läkemedel. De kan också ordna med en remiss för annan vård, om det skulle behövas.

Här kan du räkna ut vilken BMI du har.

Birgitta Ivarsson, Läkare, specialist i allmänmedicin