LÄS ANDRAS FRÅGOR

Jag har lätt för att bli arg och irriterad. Har ni något förslag på hur jag ska göra för att inte vara så arg?

Fråga

Jag är en tjej på 19 år. Jag har lätt för att bli väldigt arg och irriterad. Jag vet inte vad det är med mig, kanske beror det på min familjesituation. Jag har en handikappad bror som behöver mycket hjälp. Jag hjälper till fast att jag inte alltid vill. Mamma tycker att jag är jobbig när jag är så arg.

Har ni något förslag på hur jag ska göra för att inte vara så arg?

Svar

Jag förstår att du har det jobbigt och att du också har en svår situation. Att du är arg och irriterad är heller inte konstigt. Det är också väldigt vanligt att man upplever flera motstridiga känslor på samma gång i sån här situation. Jag är säker på att du bryr dig om och älskar både din bror och din mamma, samtidigt som du kan vara trött på dem. Att vara anhörig till någon som är i behov av hjälp innebär också att man själv får stå tillbaka med sina egna önskningar och saker man vill göra. Man kan känna att det är orättvist.

Om man känner sig stressad och nedstämd är det vanligt att man lättare blir arg och irriterad. Det kan vara ett tidigt tecken på att situationen är för mycket. 

Att du själv upplever att det är ett problem för dig själv och andra, och att du vill förändra det, är ett väldigt gott tecken. Det visar på att du faktiskt bryr dig om dina nära och kära, och att du är insiktsfull.

Jag tror att det bästa vore om du tog kontakt med någon utomstående som du känner förtroende för. Det kan vara till exempel vara skolsköterskan, kuratorn eller någon på en ungdomsmottagning. Att kunna berätta om hur du har det, och de känslor du brottas med.Det finns flera metoder som man kan lära sig för att kunna hantera ilskan på ett bättre sätt.

Henrik Mellström, Sjuksköterska

Till toppen av sidan