BILDUNDERSÖKNINGAR OCH RÖNTGEN

Röntgen av magen på barn, buköversikt

Röntgen av magen kan visa om ett barn har tarmvred, stopp i tarmen eller förstorad lever eller mjälte. Undersökningen gör inte ont och som närstående kan du vara med hela tiden.

Undersökningen kallas även buköversikt. Buken är den del av kroppen där bland annat levern, mjälten, magsäcken och tarmarna finns.

Här hittar du mer allmän information om röntgen av barn.

Behöver barnet förbereda sig inför undersökningen?

Barnet behöver inte förbereda sig på något särskilt sätt inför röntgen av magen. Hen kan äta och dricka som vanligt före undersökningen.

Syskon ska helst inte följa med till undersökningen.

Hur går undersökningen till?

Mag-tarmkanalen är den kanal där maten passerar genom kroppen, från munnen till ändtarmen.

Barn tycker ofta att det är jobbigt att ta av sig kläderna och känner sig tryggare om till exempel tröjan får vara på. Inför undersökningen räcker det att dra upp tröjan lite, och ta ner byxorna nedanför stjärten om barnet har kläder utan metallknappar. Underkläder kan vara kvar. De flesta ligger på rygg eller på sidan när bilden eller bilderna tas. Oftast behövs bara en eller två bilder.

Pojkar som ska undersökas får oftast ett så kallat blyskydd över pungen för att skydda testiklarna mot röntgenstrålning. Skyddet används om det inte är i vägen när bilderna ska tas. Risken att skada friska celler är väldigt liten, så du behöver inte vara orolig om ditt barn inte får ett skydd. Prata gärna med personalen om du har frågor.

Undersökningen gör inte ont och tar mellan fem och tio minuter.

Som närstående kan du vara med vid undersökningen. Du får låna ett skyddsförkläde att ha på dig.

Vad kan undersökningen visa?

Röntgen av magen kan till exempel visa om ett barn har tarmvred, stopp någonstans i tarmen eller förstorad lever eller mjälte. Undersökningen kan också visa om barnet har svalt något metallföremål, till exempel ett mynt. 

Hur mår barnet efteråt?

Barnet påverkas inte av undersökningen utan mår som vanligt efteråt.

Hur får jag reda på undersökningsresultatet?

Efter undersökningen analyserar en röntgenläkare bilderna. Läkaren skickar sedan svaret till den läkare som bestämde att barnet skulle undersökas. Det brukar ta en vecka men ibland får ni svar tidigare än så.

Påverka och delta i ditt barns vård

Du kan söka vård för ditt barn på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

Du ska förstå informationen

Du ska vara vara delaktig i ditt barns vård. Därför är det viktigt att du förstår informationen som du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska till exempel få information om behandlingsalternativ och hur länge barnet kan behöva vänta på vård och behandling.

Ju äldre barnet är desto viktigare är det att hen får vara delaktig i sin vård.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning.

Till toppen av sidan