LÄKEMEDEL A–Ö

Ciprofloxacin

Läkemedel som innehåller det verksamma ämnet ciprofloxacin och som du tar genom munnen finns under flera olika namn, från olika tillverkare.

Exempel är

 • Ciprofloxacin Accord
 • Ciprofloxacin Aristo
 • Ciprofloxacin Actavis
 • Ciprofloxacin Bluefish
 • Ciprofloxacin Hexal
 • Ciprofloxacin Krka
 • Ciprofloxacin Mylan
 • Ciprofloxacin Orion
 • Ciprofloxacin SUN
 • Ciprofloxacin Villerton
 • Ciproxin.

Vad är ciprofloxacin?

Ciprofloxacin är bakteriedödande och tillhör en grupp av antibiotika som kallas kinoloner. Kinoloner är så kallade bredspektrumantibiotika. Det betyder att de verkar på många olika sorters bakterier.

Ciprofloxacin används bland annat för att behandla urinvägsinfektioner, gonorré och infektioner i tarmen. Läkemedlet används också vid infektioner i hud, skelett och leder.

Ciprofloxacin kan också användas för att förebygga infektioner, till exempel hjärnhinneinflammation.

Ciprofloxacin kan ibland användas för att förebygga magsjuka när du reser till vissa platser utomlands om du har någon sjukdom som kan förvärras av en maginfektion.

Så här fungerar ciprofloxacin

Ciprofloxacin förhindrar att bakterierna delar sig och då kan de inte föröka sig.

Du bör känna dig bättre inom ett par dygn om du har urinvägsinfektion. Gör du inte det ska du ta kontakt med läkaren igen.

I vilka former finns ciprofloxacin?

Ciprofloxacin finns som tabletter och i flytande form, en så kallad suspension som du sväljer. Läkemedlet är receptbelagt.

Ciprofloxacin finns även i ögondroppar och ögonsalva men dessa former beskrivs inte i denna text.

Hur använder jag ciprofloxacin?

Du kan ta läkemedlet vid måltider eller mellan måltider. Kalcium, som finns i mjölkprodukter, kan göra att ciprofloxacin tas upp sämre i kroppen. Du ska därför inte ta ciprofloxacin tillsammans med enbart mjölk eller andra mjölkprodukter eller kalciumberikad juice. Det bör gå minst 2 timmar emellan. Om du tar läkemedlet med en måltid gör det inget om en del av måltiden innehåller kalcium.

Alkohol påverkar inte effekten av ciprofloxacin.

Tabletter

Svälj helst tabletterna hela eftersom de har ett hölje döljer att de smakar illa.

Suspension

Du får två flaskor, en med grovt pulver och en med en lösning. Du blandar själv dessa enligt de anvisningar som finns i bipacksedeln, som är det informationsblad som följer med förpackningen.

Skaka flaskan i cirka 15 sekunder innan du tar en dos. Då blandas innehållet ordentligt och du får i dig rätt mängd av det verksamma ämnet. För att få rätt dos ska du använda den doseringssked som följer med förpackningen.

Suspensionen innehåller socker. Det är därför bra att skydda tänderna genom att skölja munnen med vatten efter att du har tagit en dos och att vara noga med tandborstningen.

Suspensionen är hållbar i fjorton dagar oavsett om flaskan förvaras i rumstemperatur eller i kylskåp.

Dosering

När du får ett receptbelagt läkemedel är dosen anpassad till dig. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen.

Dos och behandlingstid beror på vilken infektion du behandlas för. Man tar oftast Ciprofloxacin två gånger om dagen.

Det är vanligt att ta läkemedlet två gånger om dagen.

Om du har glömt en dos

Om du har glömt en dos ska du ta den så fort du kommer ihåg det. Men om det är mindre än halva tiden kvar till nästa dos är det bättre att hoppa över den glömda dosen, och sedan fortsätta som vanligt.

Att tänka på när du använder ciprofloxacin

Ciprofloxacin bör inte användas av barn och ungdomar annat än i undantagsfall vid vissa svåra infektioner då läkemedlet kan orsaka ledbesvär.

Det är viktigt att inte avbryta behandlingen även om besvären har gått över. Om du slutar för tidigt kan några bakterier överleva och börja föröka sig. Infektionen kan då komma tillbaka.

När du tar ciprofloxacin kan huden bli mer känslig för solljus. Det kan finnas risk för kraftiga hudreaktioner om du utsätts för starkt solljus. Därför ska du undvika starkt solljus, solning och solarier under behandlingstiden.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Följande läkemedel ska du inte ta vid samma tidpunkt som ciprofloxacin, men du kan ta dem med en viss tids mellanrum:

 • Ta ciprofloxacin minst 2 timmar före eller 4-6 timmar efter läkemedel mot halsbränna och sura uppstötningar, till exempel Novalucol, Novaluzid, Rennie, Gaviscon och Andapsin.
 • Ta ciprofloxacin och läkemedel som innehåller kalcium eller järn med minst 2 timmars mellanrum.

Biverkningar

En del personer kan få magbesvär, till exempel må illa och få lös avföring. Om du får magbesvär kan du pröva att ta läkemedlet med en måltid.

När du behandlas för en infektion kan det hända att du får hudutslag. Denna typ av utslag är ofta lindriga och kan bero på infektionen eller vara en biverkan av läkemedlet. Men om du får nässelutslag, stark klåda, feber eller ansiktssvullnad ska du avbryta behandlingen och ta kontakt med läkare. Samma sak gäller om du får långvarig eller svår diarré.

När du behandlas med antibiotika påverkas den normala bakteriefloran i underlivet. Det kan ibland orsaka en svampinfektion hos kvinnor. Symtomen är bland annat klåda, rodnad och en vitaktig flytning.

Graviditet och amning

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du är gravid. Det finns i dag inte tillräcklig kunskap om läkemedlet vid graviditet.

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du ammar. Det verksamma ämnet passerar över i bröstmjölken och kan påverka barnet.

Mer information

Hitta ditt apotek

Här hittar du öppettider, adress och telefonnummer till alla Sveriges apotek. 

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilka apotek som har ditt läkemedel på lager. Sök ditt läkemedel på fass.se och klicka på rutan "Lagerstatus".

Utbyte av läkemedel på apotek - generiskt utbyte

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Läs mer om generiskt utbyte.

Har du frågor om läkemedel?

Ring Läkemedelsupplysningen helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel på Läkemedelsverkets webbplats. 

Till toppen av sidan