Växer tandköttet tillbaka om jag slutar snusa?

Fråga

Jag har snusat i 28 år och tandköttet har krympt på framtänderna, som det gör på gamla snusare. Hur lång tid skulle det ta för tandköttet att växa tillbaka om jag slutar snusa?

Svar

När du snusar kan tandens stödjevävnad påverkas, vilket kan leda till att tandköttsranden hamnar längre ned mot tandhalsen. Alltså att tandköttet krymper, just så som du beskriver det. Antingen som enda symtom eller som en del i det som brukar kallas tandköttsinflammation.

Den stödjevävnad som påverkats återskapas tyvärr inte för att du slutar röka eller snusa. Det innebär att tandköttet som krympt kanske inte kommer att återgå till hur det var tidigare. Däremot kan du undvika att det försämras ytterligare genom att sluta röka eller snusa.

Vid tandköttsinflammation är tandköttet svullet och blöder lätt, till exempel när du borstar tänderna. Det bildas fickor mellan tandköttet och den nedre delen av tanden där det kan samlas bakterier som ger infektion. En tandköttsinflammation går att komma tillrätta med genom att du har rena tänder med hjälp av bra tandhygien, det vill säga att borsta ordentligt med fluortandkräm. Andra hjälpmedel än en mjuk tandborste är till exempel mellanrumsborste och tandtråd.

Om du slutar röka eller snusa minskar risken för tandköttsinflammation. Du minskar också risken för tandlossning, som annars kan bli en följd av inflammationen.

Prata gärna med din tandläkare eller tandhygienist om detta.

Det går att utföra en plastikkirurgisk operation, kallas gingvalplastik. Man täcker då de blottade tandhalsarna med tandkött med olika tekniker för att få tandkött som kan täcka skadan.

MajLis Morhed Hultvall, tandläkare

Till toppen av sidan