Varför får min son fler och fler födelsemärken?

Fråga

Min åttaårige son får hela tiden ett ökat antal bruna födelsemärken, främst i ansiktet, på halsen, nacke och rygg. Vi har reagerat eftersom de ökar så snabbt i antal trots hans låga ålder. Vad jag vet är det oftast äldre vuxna som får sådana hudförändringar? Hans äldre bror har endast ett fåtal prickar han föddes med.

Kan det vara någon hudsjukdom? Födelsemärkena varierar i färgton och storlek, men de ser inte onormala ut. Han har inte varit utsatt för stark sol eller har känslig hy i övrigt.

Svar

Jag kan förstå att du undrar över olikheten mellan barnen. Men vi är alla olika och det går inte att förklara helt varför, men en faktor är ärftligheten. Barn från samma familj kan ha olika lätt för att till exempel bränna sig, bli brun, få torr hud och finnar. Det är helt normalt att få fler födelsemärken under åren, redan under barndomen. Det betyder inte att det är farligt. 

Anledningen till att vissa personer med födelsemärken bör kontrolleras regelbundet av läkare är risken att de kan utvecklas till malignt melanom, hudcancer. Den risken är mycket liten fram till cirka tolv års ålder. Men rent allmänt är risken för malignt melanom större för följande personer 

  • De som har ärftlig risk. 
  • De som har solkänslig hud, det vill säga ljus hud som lätt blir röd och bränd. Ofta hos personer med ljust eller rött hår 
  • De som har bränt sig i solen upprepade gånger. 
  • De som har vistats mycket i solen. 
  • De som har många födelsemärken som är atypiska, det vill säga att de är     oregelbundna i sitt utseende och i sin form. 

Den här sortens speciella födelsemärken som oftare utvecklas till malignt melanom kallas för atypiska nevi eller dysplastiska nevi. De kan vara ärftliga. De har ett avvikande utseende: 

  • De är ofta större än fem millimeter. 
  • De är ojämnt färgade och flerfärgade. Till exempel mörkbruna, bruna och röda i samma märke 
  • De är oregelbundna till formen. Vanliga födelsemärken brukar vara runda eller ovala 

Det är svårt att avgöra vilka födelsemärken som är ofarliga trots att de ser annorlunda ut. Både för någon som inte jobbar i vården, men även för många läkare. Det är en hudläkare bäst på. De personer som har ärftlighet för malignt melanom brukar undersökas av hudläkare.  

Kontakta en vårdcentral om du är osäker på ett eller flera märken hos dig eller ditt barn. Vid behov kan en remiss till en hudläkare skickas. 

 

Kristina Lewis, läkare, specialist på hud- och könssjukdomar

Till toppen av sidan