Vad gör jag om någon får en allergisk reaktion?

Fråga

Vad ska jag göra om en person får en allergisk reaktion? När ska jag ringa läkare?

Svar

Det går inte att svara enkelt på en sådan fråga. Allergiska reaktioner kan visa sig på så många olika sätt. Alltifrån kliande utslag till livshotande andningsbesvär.

Nässelutslag

Vid nässelutslag får man ofta kliande utslag som flyttar sig runt på kroppen, utan svullnader i ansiktet eller andningsbesvär. Då räcker det för det mesta med att ge antihistamintabletter som finns receptfritt på ett apotek. Den person som vet att den kan få sådana reaktioner bör förstås ha antihistamintabletter hemma.

Svullnader i ansiktet

Om nässelutslagen är kombinerade med svullnader i ansiktet, till exempel "fläskläpp", är det en något allvarligare reaktion. Då bör du se till att personen kommer till en läkare. Det kan bland annat behövas kortisonbehandling eller adrenalininjektion. Om den allergiska personen dessutom har andningssvårigheter är det förstås ännu allvarligare. Då bör du larma ambulans, ringa 112, för snabbast möjliga vård.

Anafylaktisk chock

Den allvarligaste allergiska reaktionen som kan inträffa är en så kallad anafylaktisk chock. Då kan personen bli väldigt sjuk mycket snabbt. Blodtrycket sjunker, personen blir medvetslös, andningen upphör. Om man inte kommer snabbt under vård kan dödsfall inträffa. Här rör det sig om minuter. Då ska du larma ambulans, ringa 112. Under tiden du väntar på ambulans kan du försöka höja fotändan eller benen och ge andningshjälp, om du lärt dig det.

Viktigt att hålla sig lugn

Det du kan göra i samband med alla slags plötsliga sjukdomsreaktioner är att försöka hålla dig själv lugn. Och på bästa sätt lugna och trösta den som är sjuk. Att insjukna plötsligt är väldigt skrämmande. Upprördhet och rädsla kan förvärra situationen. Bara att tala lugnande, hålla i handen eller klappa den det gäller kan vara en viktig insats.

Gunilla Byström, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan