Varför rycker jag till när jag håller på att somna?

Fråga

När jag är på vippen att somna blir jag ibland brutalt väckt genom en sorts krampryckning eller chockvåg genom kroppen. Ofta har jag börjat drömma lätt och kan koppla ihop en händelse i drömmen med det överraskande tillståndet, som till exempel att halka på ett bananskal och landa med en duns raklång på marken. Jag känner ingen smärta, men det är obehagligt. Jag blir klarvaken, andningen är hastig, hjärtat hamrar och det dröjer ett tag innan jag försjunker i sömn igen. Vad beror detta på?

Svar

Det här kallas på svenska för sinnesvilla i halvslummer. Ett vanligare uttryck är hypnagoga hallucinationer eller upplevelser. Det kommer just när man ska till att somna. I sällsynta fall kan det här vara tecken på en sjukdom som kallas för narkolepsi och som innebär en extremt stor tendens att somna under dagtid. Annars är det att betrakta som något helt normalt och ofarligt och kan förekomma under kortare eller längre period och sedan försvinna.

Hur dessa hypnagoga hallucinationerna uppkommer är okänt, åtminstone har jag inte hittat någon förklaring. Plötslig känsla att ett ryck i kroppen eller en upplevelse av ett plötsligt pistolskott är nog det vanligaste, även om andra upplevelser kan förekomma. Din upplevelse i drömmen har säkert med det här att göra.

Katrin Hint, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan