Varför får jag nervryckningar?

Fråga

Jag har nervryckningar i undre ögonlocket varje dag, endast i vänster öga. Det är väldigt irriterande! Kan jag göra något åt det?

Svar

Nervryckningar, eller muskelryckningar som det också kallas, är något som nästan alla upplevt någon gång. Detta brukar vara irriterande.

Ryckningarna sitter oftast runt ögat. Men ibland kan det till exempel vara någon muskel på armen eller benet som rycker.

Ryckningarna kan hålla på i flera timmar i taget och ofta återkommer de under flera dagar. Ryckningarna förekommer oftare när man är ung än gammal.

Även om detta är vanligt så har vetenskapen ingen bra förklaring till varför man får det. Det har gjorts mätningar. Dessa visar, precis som man kallar det, att det beror på att en nerv säger åt muskeln att dra ihop sig. Men varför nerven gör detta är fortfarande oklart. I ärlighetens namn så forskas det nog inte särskilt mycket på detta område.

Det är sällan som man behöver eller kan göra något åt dessa ryckningar. Om de sitter i varje dag i flera veckor eller om du får mer och mer ryckningar så bör du nog söka läkare. Men hos så gott som alla som får dessa ryckningar så brukar det gå över på någon vecka eller två.

Rikard Viberg, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan