Varför domnar lillfingret och ringfingret?

Fråga

Mitt lillfinger och halva ringfingret är avdomnat. Även området nedanför, ner i handen, känns död och jag har ingen känsel. Detta har pågått ett bra tag. Jag är 25 år gammal. Jag är överviktig, har det med saken att göra? 

Svar

Jag träffar en del patienter som säger, precis som du, att det inte har någon känsel i ett finger eller i en del av handen. Min erfarenhet är att de flesta trots allt har känsel, men att den är sämre än vanligt.

Om du inte har någon känsel alls eller om du känner någonting när du tar på lillfingret kan säga en del om var orsaken till dina domningar sitter.

Känsel kvar, men den är sämre

Det vanligaste hos en person i din ålder som kommer till mig och berättar att lillfinger och ringfinger är domnadeär att de har känsel kvar men att känseln är sämre. För de flesta rör det sig då om spänningstillstånd i nacke eller skuldra. Ofta blir besvären värre under natten och kan variera en del under dagen. Försök i så fall komma tillrätta med besvären i nacken och skuldran.

Ingen känsel alls i lillfinger och halva ringfingret

Har du ingen känsel alls i lillfingret och halva ringfingret, och inte känner någonting när du tar på fingrarna, tyder det i så fall på en skada på den så kallade ulnarisnerven. Skador på ulnarisnerven sitter vanligtvis vid handleden eller i armbågen. Skadorna kan uppstå till exempel av att du ramlat och slagit dig. Men även av att nerven utsatts för ett långvarigt tryck. Till exempel kan den som sitter och jobbar mycket med en datormus, få tryck mot ulnarisnerven. Men då brukar det inte leda till att känseln försvinner helt.

En annan orsak till ulnarisnervsskador är att nerven legat under tryck vid en långvarig operation i narkos.

Jag tror inte att dina besvär hänger ihop med din övervikt.

Om dina fingrar inte har någon känsel alls tycker jag att du bör söka läkare för undersökning av ulnarisnerven. I så fall rekommenderar jag dig att i första hand vända dig till vårdcentralen.

Läs mer om ont i nacke och axlar här. Där står vad man kan göra åt sådana besvär.

Rikard Viberg, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan