Vår son isolerar sig från omvärlden och sitter bara på sitt rum. Vi är oroliga, hur kan vi hjälpa honom?

Fråga

Vi har en son på 22 år som bor kvar här hemma.
Han har alltid varit en glad trevlig pojke. Inga problem i skolan, gick ut gymnasiet med väl godkända betyg. Han har haft ett sommarjobb. Därefter har han inte haft något arbete, eller försökt sökt något. Han vill inte gå till arbetsförmedlingen.
Problemet är att han sitter på sitt rum vid datorn helt ensam utan vänner, går knappt utanför dörren. Om vi nämner något om att han borde söka arbete, blir han mycket sur och pratar inte med oss på lång tid, det kan gå flera månader.
Vi är mycket oroliga över honom och är tacksamma för råd.

Svar

Det är inte en lätt situation ni befinner er i. Hur er son egentligen mår kan ni bara gissa, eftersom han inget berättar. Men jag förstår att ni är mycket oroliga för honom.

Det troliga är att han har hamnat i en nedstämdhet eller i en depression, och har svårt att ta sig igenom det på egen hand. Att han reagerar med tystnad i flera månader och isolerar sig är ganska kraftiga reaktioner på era frågor.

Vad ni kan göra

Du skriver inte om ni har berättat om er oro för honom. Om inte tycker jag ni ska försöka göra det. Utgå från er själva och hur ni känner. Det brukar vara lättare att nå fram då.

Det är till exempel stor skillnad på att säga:

"Vi är oroliga för dig. Vi vill så gärna att du ska må bra, finns det något vi kan göra för att hjälpa dig?"

Jämfört med:

"Du är deprimerad, du måste söka hjälp."

I det sistnämnda alternativet är det lätt att den andre hamnar i försvarsposition och då är det svårt att fortsätta samtalet. Därför brukar det vara bättre att utgå från sig själv och sina egna känslor.

Er son är en ung vuxen person. Eftersom han är myndig bestämmer han själv över sitt liv. Samtidigt är det svårt att sitta bredvid och se honom isolera sig från omvärlden.

Men ni kan alltid kontakta en vårdcentral, en familjeterapeut eller en öppen psykiatrisk mottagning för att få råd och vägledning om hur ni ska förhålla er till situationen. Men också för att ni ska få råd om hur ni kan hjälpa er son på bästa sätt. De har möjlighet att ge er nya perspektiv och ge råd hur ni praktiskt ska gå vidare.

Läs mer på UMO.se:

Att må dåligt

Nedstämdhet

Ann-Sofie Norling, sjuksköterska

Till toppen av sidan