Vad är svett?

Fråga

Jag undrar vad som händer när man svettas? Vad består svett av? Jag hörde en bekant som påstod att svett är urin.

Svar

Svett är inte urin, men det finns vissa likheter mellan dem.

Det är faktiskt samma typ av hormoner som styr urinproduktionen och påverkar svettkörtlarna. I både svettkörtlarna och njurarna filtreras blodet till något som kallas ultrafiltrat. Det innebär att blodkroppar och proteiner filtreras bort.

Njurarna återvinner vatten så att urinen blir mer koncentrerad och slutligen innehåller 95 procent vatten. Urinen innehåller också koksalt, luktämnen, urinämne och vissa syror. Gallfärgämnen är det som sen ger urinen dess färg.

Svett innehåller också mycket vatten, hela 97 procent. Svett innehåller precis som urin också koksalt, luktämnen, urinämne och vissa syror.

Att svettas är en aktiv process som styrs centralt från hjärnan. När du svettas regleras kroppstemperaturen. Du kan svettas upp till fyra liter per dygn, men vanligtvis svettas du runt en halv liter per dygn.

Den svettning som reglerar kroppstemperaturen finns överallt i huden. Det svett som du utsöndrar i armhålor, handflator och fotsulor är mera styrd av känslor och stress. I ansiktet kan du bli svettig av kryddstark mat, så kallad gustatorisk svettning.

Det finns de som svettas väldigt mycket i exempelvis ansiktet, på fotsulorna eller handflatorna, då pratar man om överdriven svettning.

Uppfattningen om svettdoft har varierat genom historien och i olika kulturer. I vår tid och kultur försöker vi ju undvika dessa dofter, men i andra tider har de i vissa fall betraktats som intressanta och upphetsande.

Karin Strååt, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan