Vad är folliculitis decalvans?

Fråga

Min make har en kronisk hudsjukdom i hårbotten som heter folliculitis decalvans. Vad beror sjukdomen på? Vad kan den leda till? Kan den med medicinering avstanna eller kan symtomen försvinna av sig själva?

Svar

Folliculitis decalvans, som ibland får tillägget capilliti, eller alopecia follicularis, är en ovanlig kronisk sjukdom som utvecklas i långsam takt.

Follikulit betyder inflammation i hårsäcken. Det brukar visa sig som små rodnade upphöjningar som liknar finnar med ett hårstrå i mitten. Håret faller av fläckvis och eftersom hårsäckarna är förstörda kan håret tyvärr inte växa ut igen.

Alopeci betyder håravfall. Capilliti betyder hårbotten, där är sjukdomen är vanligast. Men den kan även förekomma på andra hårbevuxna hudområden. Ofta går det att se att flera hårstrån kommer ur en och samma hårsäck. Förutom hårsäcksinflammationerna går det också att se skorpor och rodnad hud.

Olika behandlingar

Oftast kan en långtidsbehandling med antibiotika hjälpa. Ibland kan det vara aktuellt att behandla med kortisonlösning direkt på huden.

Även andra behandlingar som Isotretinoin som annars används som aknemedicin kan fungera bra.

Okänd orsak

Orsaken till Folliculitis decalvans är okänd. Det kan vara en immunologisk sjukdom, det vill säga att ens eget immunförsvar angriper kroppens egna vävnader. Ibland visar hudodlingarna växt av bakterier, gula stafylokocker, men det går inte att säga vilken betydelse det har. För det mesta är det våra vanliga ofarliga hudbakterier som förekommer där, precis som på kroppen i övrigt.

Sjukdomen leder inte till något annat än fläckvis håravfall. 

Kristina Lewis, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan