Vad är egentligen Haglunds sjukdom?

Fråga

Jag har en längre tid haft problem med min fot. Värk kring fotleden och bak i hälen.

Jag trodde först att det hade med en gammal fraktur att göra, men ortopeden jag gick till sa annat. Efter att vi kollade gamla röntgenplåtar sedan ett år tillbaka konstaterade han i ett papper till sjukgymnast att jag hade Haglunds sjukdom. Nämnde något om en knöl som tyckte på min hälsena och orsakade smärtor.

Jag känner mig lite förvirrad eftersom min sjukgymnast tycker att det ska räcka med att stretcha på senan och använda inlägg i skorna. Ortopeden säger att detta ska kunna opereras bort, men jag hoppas att min sjukgymnast ska bota mig. Frågan lyder: Vad är egentligen Haglunds sjukdom?

Svar

Haglunds sjukdom kallas även för Haglunds häl eller Haglunds syndrom. Haglunds sjukdom innebär att den bakre delen av benet i hälen luckras upp och svullnar upp.

Orsaken brukar vara långvariga och kraftiga belastningar av hälsenan, till exempel genom att du springer eller hoppar. Skor, pjäxor eller skridskor som klämmer kan också bidra till svullnaden.

Den bakre delen av hälen blir mer utstående och gör ont. Det är vanligt att också få en slemsäcksinflammation på samma plats, vilket gör att hälen blir ännu mer svullen. 

Behandlingen är att vila från de aktiviteter som har orsakat problemet tills du inte har ont längre. Under tiden kan du träna på annat sätt. En fysioterapeut kan ge dig lämpliga övningar.

Det är också viktigt att försöka bli av med trycket från skor på det svullna området. Det kan hjälpa att ha ett litet inlägg under hälen eller be en skomakare göra en vidgning av skokanten så att den inte trycker. Du kan också minska trycket och avlasta foten genom att lägga något mjukt material runt om svullnaden.

En operation kan bli aktuell om du har långvariga och svåra besvär. Ortopeden skrapar i så fall bort den del av hälbenet som sticker ut.

De flesta med Haglunds sjukdom blir bra med tiden. Ungdomar med Haglunds sjukdom brukar kunna fortsätta att idrotta när smärtan har minskat.  

 

Rikard Viberg, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan